El vinyar de la Denominació d’Origen és majoritàriament d’antiga implantació, amb vinyes de més de trenta anys d’edat. En els darrers anys però, s’ha dut a terme una important renovació i millora per tal d’adaptar-se a les modernes tècniques de conreu i operar un cert canvi varietal.
Les varietats negres dominants són la Carinyena, que constitueix la base de la viticultura empordanesa juntament amb la Garnatxa Negra (anomenada a la zona Lledoner). Aquestes varietats tradicionals es complementen amb noves varietats que es van introduint, principalment l’Ull de Llebre, el Cabernet Sauvignon, el Merlot i Syrah.
Les varietats viníferes blanques dominants són la Garnatxa Blanca i Roja, la Carinyena Blanca i el Macabeu. En molta menor proporció trobem el Moscatell, el tradicional Xarel·lo i, de nova implantació, el Chardonnay, el Sauvignon Blanc i el Gewurztraminer.
Varietats blanques recomanades:
Garnatxa blanca (o Lledoner blanc), Garnatxa roja (o Lledoner roig), Carinyena Blanca, Macabeu i Moscatell d’Alexandria.
Varietats blanques autoritzades:
Chardonnay, Gewurztraminer, Malvasia, Moscatell de gra petit, Picapoll blanc, Sauvignon blanc i Xarel·lo.
Varietats negres recomanades:
Carinyena i Garnatxa (o Lledoner negre).
Varietats negres autoritzades:
Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Monestrell, Ull de llebre, Syrah i Garnatxa peluda.