Visites a vinyes i cellers, tastos de vins, maridatges, descomptes, concursos, tertúlies i molt més La SVC també tindrà un aparador professional amb el Showroom del vi català i l’Aula de la Setmana del Vi Català amb taules rodones amb experts sobre les tendències actuals del sector al Gastronomic Forum
Tot a punt per la Setmana del Vi Català 2021 que aglutinarà més de 130 activitats amb el vi com a protagonista del 18 al 24 d’octubre arreu de Catalunya. S’oferirà, doncs una mostra de la diversitat i la riquesa de la cultura de la vinya i el vi amb iniciatives que vinculen el vi i la vinya amb el turisme, la gastronomia o la música, entre d’altres i proposades per diferents agents vinculats amb el sector del vi, com cellers, botigues de vins, restaurants, Denominacions d’Origen, associacions, etc. Tota la programació ja es pot consultar al web www.setmanadelvicatala.cat .
Avui la directora general de l’INCAVI, Alba Balcells, ha presentat la programació de la Setmana del Vi Català (SVC) al Palau Robert de Barcelona, acompanyada per la periodista Ruth Troyano, que serà l’encarregada de moderar les taules rodones professionals de l’Aula de la Setmana del Vi Català, i la sommelier Meritxell Falgueres, que organitza una de les activitats de la Setmana de Vi Català: ‘Poesia, vins i dones’ juntament amb l’actriu Estel Solè.
Balcells ha posat en valor el projecte col·laboratiu de la SVC, que agrupa activitats i propostes d’arreu del territori organitzades per moltes persones i col·lectius amb un objectiu comú, oferir un tast de la immensa varietat i riquesa del sector de la vinya i el vi al nostre país.
La directora també ha posat l’accent en què aquesta edició tindrà una especial dedicació al públic professional: “aliats amb el Gastronomic Forum i amb Prodeca, i després de mesos sense contacte físic entre cellers i compradors, comptarem finalment amb una fira presencial: el Showroom del Vi Català’ perquè els cellers mostrin les seves novetats a restauradors i distribuïdors de vins”. Balcells ha explicat a més d’aquest espai hi haurà també L’Aula de la Setmana del Vi Català on professionals experts com els sommeliers Ferran Centelles, Josep Roca o les comunicadores Empar Moliner o Mariola Dinarès debatran sobre les principals tendències del sector com el servei de vi als restaurants, l’enoturisme, l’exportació de vins o el canvi climàtic i amb presentacions de les novetats comunicatives de la DO Catalunya, DO Tarragona i la DO Alella, entre d’altres. “Una de les activitats que tindran lloc a l’Aula de la Setmana del Vi Català i que també volem ressaltar és la presentació del llibre ‘Catalunya Terra de Vi. Les Denominacions d’Origen’, d’edicions Andana i que compta amb un pròleg del sommelier del Celler de Can Roca, Josep Roca, i que fa un recorregut per totes les DO catalanes de la mà d’escriptors i periodistes reconeguts del nostre país”.
La periodista Ruth Troyano que moderarà aquest espai de L’Aula del Vi Català ha posat l’accent en els tres àmbits de reflexió que es tractaran: el canvi climàtic i la seva afectació a la vinya; com se situa el sector del vi en l’era post-covid amb informació sobre exportació, restauració i enoturisme i vi i, per últim, l’eco-feminisme i la presència de la dona al món de la vinya i el vi.
La sommelier Meritxell Falgueras ha explicat que conduirà un tast sota el títol ‘Poesia, Dones & Vins’ acompanyada per l’actriu Estel Solè dirigit per prescriptors i mitjans de comunicació. A través de la literatura escrites per dones, es tastaran vins elaborats per dones.
Més de 130 activitats per a tots els públics
El programa de la Setmana del Vi Català està estructurat en cinc grans eixos: enoturisme, gastronomia i restauració, activitats comercials, cultura i vi i activitats divulgatives. Totes elles es poden consultar per dia i per localització a la pàgina web creada per l’ocasió: www.setmanadelvicatala.cat , des d’on es pot contactar amb l’organitzador i reservar l’assistència
A tall d’exemple, entre les activitats populars de la Setmana del Vi Català, es poden trobar des de rutes de tapes i vins pel barri de Sant Antoni de Barcelona amb el Tapantoni, a rutes de marxa nòrdica entre vinyes, o un passeig pels túnels subterranis d’una cava de Sant Sadurní d’Anoia. Evidentment, també hi ha una àmplia oferta de tastos de vins, des de microvinificacions per a amants del vi, a tastos a La Pedrera de Barcelona o tastos on-line per gaudir-ne des de casa. Una proposta també destacable serà el tast ‘Poesia, Dones i Vins’, on la sommelier Meritxell Falgueras i l’actriu Estel Solè recitaran poemes tot conduint un tast de vins elaborats per dones.
També hi haurà barres amb vi amb DO per acompanyar les tapes i propostes gastronòmiques de temporada al Mercat de Mercats de Barcelona o restaurants que ofereixen sopars gastronòmics maridats amb diferents vins seleccionats per l’ocasió. A destacar l’àmplia oferta de cupons de descomptes per comprar vi on-line i concursos a Instagram per guanyar lots de vins. També s’ofereixen concerts musicals maridats amb vi i entre vinyes com el Festival Terrer, entre d’altres.
La SVC per a públic professional al Gastronomic Forum Barcelona
Amb la voluntat de sumar sinergies i vincular encara més el món del vi i la gastronomia, la Setmana del Vi Català serà present al Gastronomic Forum Barcelona, l’esdeveniment pels professionals de la gastronomia que se celebrarà a Barcelona del 18 al 20 d’octubre.
Durant el Gastronomic Forum Barcelona hi haurà el Showroom del Vi Català una acció on els cellers catalans mostraran el seu producte als professionals del sector, principalment del canal de la restauració, botigues especialitzades i distribució de Catalunya. Aquest esdeveniment està organitzat per Prodeca amb el suport de l’INCAVI. En total hi participen 60 cellers catalans amb mostradors individuals on podran realitzar trobades amb compradors del sector Horeca, botigues especialitzades i responsables de gran distribució així com cuiners, sommeliers i professionals de la gastronomia. La finalitat és facilitar el contacte comercial entre cellers i compradors i ampliar la seva xarxa de contactes després d’un any i mig especialment complicat per la situació de la pandèmia. Estarà situat a l’estand B303-57 de la fira.
I, també, en el mateix lloc, hi haurà L’Aula de la Setmana del Vi Català, un espai de reflexió, conversa i debat al voltant de les tendències i els temes clau i d’actualitat de la cultura de la vinya i el vi al nostre país. L’espai estarà moderat per la periodista Ruth Troyano i comptarà amb les següents taules rodones i presentacions:
Dilluns 18 d’octubre
10:45- La Setmana del Vi Català: un mirall del sector. Conversa entre la periodista Ruth Troyano i la directora de l’INCAVI, Alba Balcells, per desgranar les activitats de la festa anual dels vins catalans en un moment de revolució, dinamisme i vitalitat enològica a Catalunya i analitzar reptes i oportunitats de futur.
11:00- Restaurants, sommeliers i vins catalans amb estrella. Anàlisi de la presència de vi català als restaurants de gamma alta i de com el comuniquen els sommeliers més prestigiosos. Amb Ferran Centelles, director del departament de begudes de la Bullipedia i delegat a España de Jancis Robinson, Joan Carles Ibáñez, sommelier del restaurant Lasarte, amb tres estrelles Michelin i Anna Vicens, presidenta de l’Associació Catalana de Sommeliers.
12:30 – Presentació de la campanya ‘El meu vi, les meves normes’ de la DO Catalunya. La responsable de la nova campanya de la DO Catalunya, Sole G. Insua presentarà la nova campanya de la DO que té com objectiu connectar amb nous públics.
16:00 – Vi català al món. Una radiografia a l’exportació dels vins catalans. Dades, tendències, actualitat i oportunitats de futur del vi català al món. Amb Ramon Sentmartí, director de Prodeca, Àlex Bautista, director d’Exportació de Recaredo i Christopher Greness, Managin Director de Wine Secrets Barcelona.
17:00 – El vi català a Instagram. Presentació del II Baròmetre del Vi Català. El II Baròmetre del Vi Català és un estudi elaborat pel portal de Vins i Viatges Enoturista amb el suport de l’INCAVI. Coneixerem les dades clau de la presència dels cellers catalans a Instagram i les principals tendències. Amb Mariola Dinarès, Periodista, emprenedora i directora del Popap de Catalunya Ràdio i David Jobé, Periodista, dirigeix desde el 2019 el portal d'enoturisme www.enoturista.cat.
Dimarts 19 d’octubre
L’enoturisme, un revulsiu de país en l’etapa post-Covid
11:00 – Com es promocionen i singularitzen les regions de vins? Taula rodona amb Beatriz Nubiola, de l’Agència Catalana de Turisme, Eva Ferré, responsable de la Ruta del Vi de la DO Pla de Bages, i Marta Casas, responsable de la Ruta del Vi de la DO Empordà.
12:00 – Segmentació de públics i identificació de paisatges, les bases de la nova Ruta del Vi de la DO Tarragona. Presentació de la nova Ruta del Vi de la DO Tarragona amb Vicenç Ferré, President del Consell Regulador de la DO Tarragona i David Esteller, director de la consultoria Tourislab.
12:30 – L’enogastronomia, decisiva per dinamitzar La Carretera del Vi. Taula rodona amb Montse Nicolàs Magriñà, propietària de Torreblanca i presidenta de l’Associació La Carretera del Vi, Carlota Roset, directora d’Enoturisme i Restauració a Família Torres, i Marcelo Desvalls, propietari de Finca Viladellops.
16:00 – “Som amics perquè tastem o tastem perquè som amics?”. El periodista Ramon Francàs i l’escriptora Empar Moliner dialogaran per donar a conèixer alguns dels secrets més ben guardats del programa ‘Tast Vertical’ de Catalunya Ràdio en què tots dos participen i que ja porta set anys en antena difonent que el millor vi del món és català.
17:00 – Recerca i resiliència, de com el vi conviu amb el canvi climàtic. Taula rodona amb Arnau Queralt, director del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible de la Generalitat de Catalunya, Xoan Elorduy, cap de servei de viticultura i enologia de l'INCAVI, i Pilar Salillas, directora general i enòloga del celler Lagravera.
Dimecres 20 d’octubre
11:00 – Presentació de nova imatge de la DO Alella a càrrec de Joaquim Batlle, president del CRDO Alella.
12:00 – Presentació del llibre ‘Catalunya Terra de Vi. Les Denominacions d’Origen”, un recorregut per la Denominacions d’Origen catalanes. Amb Josep Roca, sommelier del Celler de Can Roca, Ramon Nadal, d’edicions Andana i Alba Balcells, directora general de l’INCAVI. Conversa moderada per la periodista Ruth Troyano. El llibre ha estat editat per Edicions Andana amb la col·laboració de l’INCAVI i compta amb versions en català, castellà i anglès. Es tracta d’un llibre de promoció dels vins catalans i del territori en el qual s’elaboren. Compta amb un pròleg del sommelier Josep Roca, una fitxa tècnica de les característiques de cada una de les DOs: situació i superfície, geologia i sòls, climatologia, vinyar i varietats, vins, història i DO.
Un recull de textos, un per cada DO de diversos autors vinculats cada un d’ells amb el territori que descriuen: Lluís Tolosa (Alella), Josep Sucarrats (Catalunya), Ramon Francàs (Cava), Josep Maria Sans i Travé (Conca de Barberà), Rafa Gimena (Costers de Segre), Clara Antúnez (Empordà), Toni Orensanz (Montsant), Pep Antoni Roig (Penedès), Toni Massanés (Pla de Bages), Albert Martínez López-Amor (Priorat), Esteve Giralt (Tarragona) i Eva Vicens (Terra Alta). Compta amb mapes de les diferents DOs il·lustrats per Lluís Masachs i 176 fotografies en total, la majoria d’elles de la fotògrafa Maria Rosa Ferré (algunes DOs han cedit també fotografies d’arxiu de diferents autors).
La Setmana del Vi Català està organitzada per l’INCAVI amb el suport de les Denominacions d’Origen i de totes les entitats i empreses vinculades amb el món del vi promotores d’activitats.
Més informació: https://www.setmanadelvicatala.cat/
Tot llest per una nova edició de la Setmana del Vi Català, del 18 al 24 d’octubre, la festa anual del vi català