Imatge de la campanya Gaudeix del que és bo, de l'any 2020
L'INCAVI té entre els seus objectius la promoció i la difusió dels vins catalans. Desenvolupa anualment diferents accions per tal de transmetre la cultura del vi a diferents públics objectius.
Destaquem
L'INCAVI i les denominacions d'origen vitivinícoles catalanes van unir esforços per promoure el consum de vi català, en una campanya pionera al sector. Sota el lema Gaudeix del que és bo #ViCatalà, es busca apropar al consumidor que viu a Catalunya als vins catalans amb Denominació d'Origen, vins que garanteixen la proximitat i la qualitat.
La campanya, engegada a l'estiu de 2020, va ser la resposta conjunta a la situació anòmala que pateix el sector a Catalunya, on els vins més consumits no són els vins de proximitat. Els últims mesos, a més, aquesta situació es va veure agreujada per la crisi sanitària de la Covid-19, que va comportar, entre molts altres perjudicis, el tancament del canal Horeca (que representa aproximadament el 60% del consum de vi al país) i l'aturada de les exportacions.
Els canvis en els hàbits de consum i de vida, així com el distanciament respecte al segment de consumidor més jove, fan més necessària que mai una acció unitària que posi en valor el producte de gran qualitat dels més de 10.000 viticultors i viticultores i dels 850 cellers que hi ha al territori.
La campanya conjunta va comptar, en una primera fase, amb diferents plataformes de divulgació, com ara la web www.gaudeixdelqueesbo.com, on els usuaris poden jugar per saber quina és la DO catalana que millor els representa, i perfils a xarxes socials com Facebook i Instagram. Les accions es van anar desplegant al llarg dels pròxims mesos amb l'objectiu d'arribar al màxim nombre de potencials consumidors i consumidores de vi català.
La segona fase es va posar en marxa durant la tardor, amb el patrocini del programa Joc de Cartes de TV3, un espot televisiu que es va emetre a TV3 i telepromocions per Nadal a TV3, juntament amb cartells a les estacions de tren de l'àrea metropolitana de Barcelona.
Modernitzar la imatge del vi català, apropar-lo al consumidor no expert i desvestir-lo de complexitat són alguns dels eixos d'aquesta campanya que té com a objectiu fonamental la promoció dels vins catalans amb Denominació d'Origen, no només perquè són el nostre vi de proximitat, sinó perquè són bons i compten amb un segell de qualitat garantida.
L'INCAVI va engegar una campanya el mes de juny i juliol de 2020 a mitjans de comunicació digitals i xarxes socials per incentivar l'enoturisme a Catalunya i que s'emmarcava en la gran campanya de promoció turística que va engegar la Generalitat de Catalunya amb l'eslògan ‘Catalunya és casa teva”.
La campanya es basava en el concepte que ara és el moment de moure's per Catalunya i gaudir d'ella amb els cinc sentits i que, l'enoturisme, és una molt bona opció per viure del paisatge, el vins i la gastronomia del país.
La campanya “Catalunya és casa teva” tenia les emocions com a protagonistes clau. Durant el confinament, una de les coses que més es van trobar a faltar va ser precisament poder sentit de prop: olorar, tastar, escoltar, veure, etc. Després d'aquest parèntesi, es va poder tornar a experimentar de veritat, es va poder tornar a sentir, viure i gaudir de racons, aromes i plaers que trobem en espais propers al nostre. I Catalunya compta amb vinyes i cellers a tot el territori, i, amb frases suggerents, la campanya buscava convidar als turistes a gaudir de l'enoturisme.
El 2021 té lloc la novena edició de ‘Biblioteques amb DO’, el projecte que porta la cultura del vi a les biblioteques públiques de Catalunya, un tret distintiu i autòcton del territori amb el qual es vol subratllar l’arrelament de cada servei bibliotecari amb l’entorn al qual s’adreça. En el seu afany de recòrrer la divesitat de les facetes de la cultura del vi, l'edició del 2021 posarà l'accent en la representació del món del vi en l'art.
Aquest projecte reforça els recursos informatius sobre la cultura vitivinícola que ofereixen les biblioteques i els dinamitza a través d’un programa d’activitats culturals variades i per a tots els públics: rutes literàries entres vinyes, recitals de poesia, concursos de fotografia, hores del conte, entre d'altres i sempre amb el món del vi per tema. Com és habitual, el projecte es desenvolupa en forma d'itinerari de gener a novembre, de manera que cada mes està dedicat a una DO i a un grup de biblioteques que la representen.
Tot i les dificultats derivades de la pandèmia de la Covid-19 a l'edició de 2021 augmenta el nombre de biblioteques participants fins a 74, si bé es preveu una disminució del nombre d'activitats organitzades de fins a 370 i de nombre de participants a 15.000 assistents. 'Biblioteques amb DO' es va iniciar el 2013 amb 25 biblioteques i una extensa xarxa de col·laboradors tant del sector públic com del privat, a nivell local i nacional. 'Biblioteques amb DO' és una iniciativa del Servei de Biblioteques del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya que és possible gràcies a la col·laboració de les biblioteques del Sistema de Lectura Pública de Catalunya, i la implicació d’agents diversos, entre ells INCAVI (Institut Català de la Vinya i el Vi), consells reguladors de les DO, la Institució de les Lletres Catalanes, cellers, restaurants, agricultors, enòlegs, agents de turisme, i d'altres.