Reutilització de subproductes de fermentacions (mares) com a font de nutrients en la indústria enològica
Aquest projecte ha estat finançat a través de la convocatòria d'Ajuts a les activitats de demostració en transferència tecnològica del Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya 2014-2022 (PDR 2014-2022), del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya.
Les mares o lies (lees, en anglès) es defineixen com a residus generats durant la fermentació i procés d'envelliment en activitats d'elaboració que impliquin begudes alcohòliques com el cas del vi. Tenen una composició heterogènia i representen al voltant d'un 6% dels subproductes generats per cada tona de raïm processat. Per tant, dels aproximadament 415 milions de Kg de raïm veremats a Catalunya a la campanya 2021 (font: INCAVI-RVC), gairebé 25 milions de Kg corresponen a mares. No obstant això, és el subproducte més poc investigat de tots els processos d'elaboració del vi. La OCM amb la normativa que afecta a l'eliminació de subproductes (Ordre AAM/272/2013. DOGC núm. 6494 - 05/11/2013) dicta que s'ha d'entregar a destil·lació com a mínim un 10 % de la quantitat produïda, i en cellers de menys de 40.000 Kg es pot fer la retirada controlada per fer compost o alimentació animal. L'activitat que es proposa en aquest projecte és demostrar que les mares es poden revaloritzar i reciclar per ser un suplement nutricional pels propis processos de fermentació alcohòlica de vins i vins escumosos, fent que el sector enològic sigui més sostenible en els sentits mediambiental i econòmic.