El topònim Priorat està lligat al concepte vi des de fa segles. La suma d’un sòl, d’un clima, d’una orografia i del treball d’unes dones i uns homes que elaboren vins seguint les tècniques d’una tradició mil·lenària amb l’ajut, avui, d’una tecnologia adaptada als requeriments de la qualitat, donen un producte autèntic, exclusiu: el vi del Priorat.
La Cartoixa d’Scala Dei representa el bressol històric de la viticultora i els vins de la Denominació d’Origen Qualificada Priorat. Els monjos cartoixans a partir del segle XII van impulsar els coneixements i tècniques per desenvolupar una viticultura que va arrelar amb força i ha evolucionat al llarg dels segles. Els dominis de la Cartoixa van configurar l’anomenat Priorat històric, que avui coincideix amb la regió vitivinícola de la DOQ Priorat. Els cartoixans d’Scala Dei van cultivar la vinya i van elaborar el vi a la Cartoixa, seguint una escola de treball i espiritualitat. Potser el del Priorat és un vi místic.
Des de fa gairebé 1000 anys, nou petits pobles s’han instal·lat amagats entre els costers de pissarra que es dispersen als peus de la serra del Montsant. Els seus habitants, viticultors des de sempre, van modelar el terreny amb marges. Després de la Llei de Mendizábal (1835), gràcies a un gran esforç i al desenvolupament creixent de la vinya els viticultors van retrobar la seva dignitat.
Desafortunadament les èpoques d’harmonia i creixement són cícliques i sovint s’acaben en cataclismes, així doncs per a tota la vinya europea, existeix un abans i un després de la fil·loxera. Al Priorat també va ser una catàstrofe, ja que, en aquesta època l’explosió de la indústria tèxtil a Catalunya arrossegà tota la mà d’obra cap a la ciutat i no es replantaren els ceps de nou, excepte en una proporció molt baixa, que, afortunadament, és la que ha perdurat fins als nostres dies.
Més recentment, es va poder intervenir en un paisatge preservat, complex, ric i d’un formidable potencial vitivinícola. Va ser doncs a la fi dels anys 80 que es va iniciar l’obertura d’un nou cicle de prosperitat, que va conjugar la saviesa, el paisatge i la tradició amb un nou esperit emprenedor que tenia en el punt de mira la recuperació de la qualitat i el prestigi com a premisses màximes.