L'INCAVI col·labora amb diferents projectes editorials per difondre la cultura del vi. A continuació trobareu les darreres obres publicades.
A Taula! Vins Catalans
Com classificar els vins, com conservar-los, com crear una carta de vins, com servir-los o les raons per beure i comprar vins catalans són alguns dels capítols pràctics d’ “A Taula! Vins Catalans. Manual per a la restauració’, una publicació divulgativa fruit de la col·laboració de l’Institut Català de la Vinya i el Vi, l’Associació Vinícola Catalana i la revista Cuina. La publicació també ha comptat amb el patrocini de la Diputació de Barcelona, el Patronat de Turisme Costa Brava-Girona de la Diputació de Girona, el Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, el Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona i l’Institut Català del Suro.
Aquesta obra, publicada al 2020, està dirigida als professionals de la restauració perquè els sigui útil i perquè serveixi per apropar-se més i conèixer encara millor els vins que s’elaboren a Catalunya. També perquè esdevingui una eina eficaç, amb consells i recomanacions per a poder oferir un millor servei als seus clients i contribuir, també, a fer difusió dels vins que s’elaboren al nostre país.
La publicació, de tapa dura i d’una extensió de 34 pàgines, s’ha dut a terme d’una forma molt visual, amb informació precisa i concreta, elaborada pels professionals de la revista Cuina i del grup editorial SOM, amb l’assessorament del sommelier Xavier Ayala i de l’equip humà de l’INCAVI i l’Associació Vinícola Catalana.
La versió en paper del Manual s’ha enviat a dos mil restaurants catalans i també als gremis de restauració de Catalunya.
Raïms Les principals varietats catalanes: història, cultiu i vins
Raïms és un treball col·lectiu fet per sis especialistes procedents de diferents àmbits relacionats amb la vinya i el vi. De la suma dels seus coneixements n'ha resultat aquest manual, que tracta d'una manera molt completa un dels cultius més representatius de la Mediterrània, de la qual formem part. Existeixen altres publicacions que tracten l'ampelografia, la viticultura o l'enologia des d'un punt de vista tècnic. No és, però, gaire freqüent que, com en aquest cas, s'hi incorporin també elements d'història i cultura.
Les dotze varietats que inclou aquest manual són les autòctones, aquelles que tradicionalment s'han cultivat a Catalunya, encara que totes, per diverses raons històriques, són presents en altres territoris.
Autors: Agustí Villarroya Serafini, Montserrat Nadal Roquet-Jalmar, Josep M. Puiggròs i Jové, Lluís Giralt Vidal, Joan Maria Rovira Grau i Carme Domingo Gustems
Estació de Viticultura i Enologia de Vilafranca del Penedès. 1903-2003 Cent anys d’història
La primera part del llibre ha anat a càrrec de l’historiador Antoni Saumell que cobreix l’etapa 1902-1939, un període històric fonamental de la trajectòria de l’Estació de Viti-cultura i Enologia (EVEVP) ja que les activitats desplegades durant aquells anys van convertir aquesta entitat en un dels centres tècnics capdavanters a l’Europa vitiviní-cola.
La segona i la tercera part del llibre, a càrrec de l’historiador Ramon Arnabat i el periodista Jordi Romeu, posen a l’abast del lector una panoràmica de les principals lí-nies d’actuació de l’EVEVP entre els anys 40 i l’actualitat; emmarcant les activitats d’aquesta entitat en un context agrari i vitivinícola europeu, espanyol i català que al llarg de les darreres dècades ha experimentat canvis estructurals de gran abast.
Aquest llibre és un treball d’investigació dirigit al gran públic, però també una obra de consulta per part de tècnics i enòlegs, de viticultors i elaboradors, i de tots els profes-sionals del sector de la vinya i el vi; i forma part dels actes commemoratius que fa el DARP i l’INCAVI al centenari de l’Estació d’Enologia i Viticultura de Vilafranca, seu del Servei de Viticultura i Enologia de l’INCAVI. El passat 2003, al Museu del Vi, l’INCAVI i aquest museu, van fer una exposició recordant la trajectòria de l’Enològica al llarg d’aquests cent anys.
Estació de Viticultura i Enologia de Reus. 1907-2007 Cent Anys d’història
Aquest llibre pretén ser un recull sintètic de l’activitat d’una de les Estacions de Viticultura i Enologia mes antigues de l’Estat. El llibre fa un repàs de l’activitat de les persones que des del seu primer director, en Claudi Oliveras Masso, han fet de la Estació un centre de referència per tots els cellers de les diferents Denominacions d’Origen del Sud de Catalunya.
La primera part del llibre “Cent anys d’història”, repassa des de la creació de les Estacions passant per la particularitat de l’estil arquitectònic dels edificis,modernista, la distribució dels espais, els serveis prestats al llarg del temps, la lluita contra el frau, les publicacions i accions divulgatives, fins a les diferents vicissituds històriques que a passat la Estació.
La segona part, “ l’INCAVI ”, presenta la situació actual de la Estació dins l’Institut Català de la Vinya i el Vi; les activitats principals que es porten a fi: analítiques de control de qualitat, d’exportació, de campanya; projectes de recerca i desenvolupament coordinats amb els agents del sector; transferència de tecnologia i formació continuada.
Estació de Reus
Estació de Reus