6a Conferència Internacional de Viticultura Ecològica, Sostenible i Canvi Climàtic
Quan
Data14.05.2019 - 14.05.2019
Afegeix al calendari de Google
¿Podem reduir les dosis de coure per a controlar les plagues en la vinya? ¿Podem portar a terme una viticultura ecològica que inclogui aspectes mediambientals com les emissions de C02?
Són dos de les principals qüestions que es debatran a la sisena edició de l’EcoSostenibleWine que se celebrarà a Vilafranca del Penedès, el proper 14 de maig.
Un any més, ESW es converteix el fòrum de debat i reflexió dels sector vitivinícola que dona resposta a qüestions relacionades amb com fer una viticultura compromesa amb el medi ambient, que vagi més enllà de l’actual normativa de producció agrària ecològica i que evolucioni paral·lelament a la realitat climàtica que vivim.
Actualment, la demanda de vins va lligada, cada vegada més, a processos de producció respectuosos amb l’entorn i el paisatge. Per tant, el món de la vinya i el vi s’han de replantejar nous models de producció vitícola. En aquest sentit, el sector demana més coherència per tal de ser proactius en la reducció d’emissions. Un exemple, del que es debatrà a EcoSostenibleWine per experts professionals internacionals en la matèria, tan del sector privat com institucional com és la Direcció General d’Agricultura i Desenvolupament Rural de la Comissió Europea.
Horaris
8.30-9.00 h. Acreditacions
9.00-9.15 h. OBERTURA
Pere Regull, Alcalde de l'Ajuntament de Vilafranca del Penedès
9.15-9.25 h. PRESENTACIÓ
Mònica López, Directora dels Serveis Meteorològics de Televisió Espanyola
9.25-9.45 h. PONÈNCIA INAUGURAL
Joao Onofre, Direcció General d’Agricultura i Desenvolupament Rural, Vi, Licors i Horticultura de la Comissió Europea
9.45-11.00 h. PONÈNCIES TÈCNIQUES
Presenta: Damià Deàs, President de l’Institut del Cava
9.45-10.00 h. Distribució del coure als sòls d’Europa.
Luca Montanarella (Comissió Europea Centre de Recerca-Recursos sostenibles)
10.00-10.15 h. Acumulació de coure al sòl: potencials efectes sobre els microorganismes.
David Fernández (Dept. de Biologia de les Ciències Vegetals del Sòl Universitat de Vigo)
10.15-10.30 h. El sector Vitivinícola davant el desafiament del Canvi Climàtic.
Vicente Sotés (OIV) (Pendent de confirmar)
10.30-10.45 h. És el coure un problema? La prohibició és la solució? Alternatives sostenibles per a una adequada gestió.
Emilio Gil (Dept. d'Enginyeria Agroalimentària i Biotecnologia de la UPC i Director de la Unitat de Mecanització Agrària)
10.45-11.00 h. Emissions de Co2 en l’ús del coure.
Carles M. Gasol (ICTA/UAB Institut de Ciència i Tecnologia Ambiental)
11.00-11.20 h. Pausa café
Presenta: Valentí Roqueta, President de l'Associació Vinícola Catalana
11.20-11.35 h. Jose Vouillamoz, biòleg i genetista especialista en parentiu de les varietats de raïm.
11.35-11.50 h. Ana Salamero, European Copper Task Force (EUCuTF)
11.50-12.05 h. Alternatives d'origen biològic per la protecció sanitària de la vinya projecte INTERREG POCTEFA-PALVIP.
Lluís Giralt, Investigador INCAVI-Institut Català de la Vinya i el Vi
12.05-12.20 h. Revisió de les actuals eines de protecció dels vegetals per a reduir l'ús de plaguicides a la vinya.
Ilaria Pertot, (Departament d’Agrosistemes Sostenibles i Biorecursos. Centre d’Investigació i Innovació Italiana (FEM) (Pendent de confirmar)
12.20-12.40 h. PREGUNTES BLOC PONÈNCIES
12.40-14.00 h. TAULA RODONA
Moderador: Daniel Valls, President Consell Català Producció Agrària Ecològica (CCPAE)
Participants:
Jose Vouillamoz, biòleg i genetista especialista en parentiu de les varietats de raïm
Miguel A. Torres, President de la Federació Espanyola del Vi (FEV)
Josep Maria Albet, President Grup Vins Ecològics de l’Associació Vinícola Catalana
Joao Onofre, Direcció General d’Agricultura i Desenvolupament Rural, Vi, Licors i Horticultura de la Comissió Europea
Josep Olivella, Sector agroquímic
Federació Francesa del Vi (Pendent de confirmar)
Federació Italiana del Vi (Pendent de confirmar)
14.00-14.10 h. CONCLUSIONS
Mònica López, Directora dels Serveis Meteorològics de Televisió Espanyola
14.10-14.20 h. TANCAMENT DE LA JORNADA
Hble. Sra. Teresa Jordà, Consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya
* L'Organització es reserva el dret de fer canvis al present programa.
Preus
Import: 50€ (IVA INCLÒS)
La quota d’inscripció inclou: assistència a la conferència i coffee break
25% de descompte per als associats de les entitats organitzadores i col·laboradores