Amb les dades obtingudes amb els projectes Hidrovinya i Regvallcorb, iniciats el 2018, l'Institut Català de la Vinya i el Vi, ha pogut determinar relacions entre la humitat del sòl i el potencial hídric de la planta com a base per a una digitalització gradual de la viticultura

Lluís Giralt, durant la seva presentació a l'OIV
L'Institut Català de la Vinya i el Vi ha presentat diversos projectes innovadors al Congrés Mundial de la Vinya i el Vi, un aparador internacional del sector del vi que acull més d'un miler de professionals i membres de la comunitat científica. A la segona jornada, l'investigador de l’INCAVI, Lluís Giralt, ha presentat els resultats de dos treballs iniciats el 2018 sobre el control digital de la disponibilitat hídrica a la vinya que han estat subvencionats pel DACC.
Els sensors digitals, útils en l'avaluació de reserves i en la previsió d'estrès hídric
El primer projecte, anomenat Hidrovinya, s'ha realitzat al Penedès amb cellers i ADV del sector, i ha consistit en la instal·lació d’una xarxa de sensors per al control meteorològic i de la humitat del sòl en vinyes de secà, valorant el desenvolupament vegetatiu i productiu de les plantes, per interpretar agronòmicament les dades obtingudes.
Hidrovinya ha complert els objectius inicials, creant una xarxa de sensors amb un funcionament correcte i ha mostrat les possibilitats d'aplicació dels sensors digitals en el control i l'avaluació contínua de les reserves hídriques del sòl i de preveure situacions d'estrès hídric a la vinya. El projecte Hidrovinya, com a prova pilot, ha mostrat l'interès de la creació d'una xarxa de sensors per a la gestió de la vinya a nivell de parcel·la, finca i/o zona vitícola.
Regvallcorb, un suport clar pel viticultor a l'hora de decidir l'estratègia de reg
Regvallcorb, el segon treball, s’ha fet a la DO Costers del Segre i es planteja com un suport digitalitzat en el reg de la vinya. S’ha creat una xarxa de sensors meteorològics i d'humitat del terra en diferents estratègies de reg. Amb les dades obtingudes es redacta un butlletí informatiu, que recomana l'oportunitat i el volum de reg.
El projecte Regvallcorb, que compta amb el suport de viticultors, DO Costers del Segre, DO Terra Alta, l'ADV Vall del Corb i l’Oficina del Regant del DACC, ha posat a disposició del viticultor informació tècnica que suposa un suport clar a la decisió en l'estratègia de reg. La xarxa digital d'informació, la interpretació agronòmica de les dades obtingudes, més un control periòdic del desenvolupament vegetatiu i productiu de la vinya, ha permès un estalvi important d'aigua de reg, sense afectar la qualitat dels mosts i dels vins.
Aquest projecte també s'està implementant a la DO Terra Alta sota el nom de REGTA.
Tecnologia per controlar les necessitats d’aigua a la vinya