Una delegació catalana formada per elaboradors de vi, experts i investigadors de l'INCAVI viatja a Suïssa per intercanviar coneixements en R+D respecte sòls, enologia i viticultura
Una delegació catalana formada per dotze enòlegs, viticultors i investigadors de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI) ha visitat aquesta setmana diversos indrets de Suïssa per intercanviar els coneixements i les pràctiques per adaptar la viticultura al canvi climàtic. L’intercanvi ha permès mantenir reunions amb representants suïssos de diferents regions vitivinícoles del país i amb investigadors homòlegs de l’Alta escola de viticultura i enologia de Changins.
Amb aquestes accions, el Govern fa una aposta decidida per promoure intercanvis i visites amb referents internacionals per afavorir l’intercanvi de coneixements i de bones experiències del sector vitivinícola. El viatge realitzat aquesta setmana és fruit de la col·laboració entre l’INCAVI i el Departament d’Exteriors i Unió Europea a través de la Delegació del Govern a Suïssa, amb la col·laboració de DIPLOCAT.
En paraules de Gabriel Boichat, delegat del Govern a Suïssa, “la intervenció d’aquests tres actors ha permès bastir un projecte internacional sòlid que combina tant el coneixement que té l’INCAVI del sector, de les seves necessitats i dels principals actors, amb l’experiència internacional, el coneixement del país receptor i la identificació d’oportunitats tant de la Delegació del Govern a Suïssa com de DIPLOCAT”.
Per la seva banda, Alba Balcells, directora general de l’INCAVI, defensa que “les missions a l’exterior permeten aprendre dels millors referents internacionals i són un espai imprescindible per situar el vi català com a referent a nivell internacional. Però també són una aportació fonamental des de Catalunya i l’INCAVI a la vitivinicultura internacional ja que compartim el coneixement i experiència existent al país.”
Canvi climàtic i vitivinicultura
El viatge ha combinat sessions de treball centrades en projectes de recerca i visites a cellers emblemàtics suïssos amb l’objectiu de treballar sobre els reptes que suposa el canvi climàtic per la vitivinicultura. En aquest sentit, els dos instituts de recerca -Changins (Suïssa) i l’INCAVI (Catalunya)- han presentat les seves línies de treball.
Els debats s’han centrat en els projectes de recerca i desenvolupament sobre maneig de l'aigua i del sòl a Catalunya i al Valais, la digitalització del treball en el camp, les varietats híbrides i els porta-empelts resistents a la sequera. Les presentacions han inclòs també la visita a diferents parcel·les experimentals sobre coberta vegetal, on l’institut de Changins i l’institut de recerca d’agricultura biològica (FiBL) treballen per estudiar diferents fórmules d’enherbament per conèixer els seus efectes sobre la vinya.
Així mateix, l’INCAVI ha pogut presentar els seus estudis en el camp del control de l’estrès hídric de la vinya, els treballs culturals per la retenció d’aigua de pluja, l’aplicació de la coberta vegetal en condicions de conreu mediterrani, les varietats resistents a Catalunya i els porta-empelts resistents a la sequera. Una bona part dels temes que centren el Pla de Recerca 2030 de la institució catalana referent de la vinya i el vi.
Visita a dos cellers capdavanters
La delegació catalana ha pogut visitar dos cellers suïssos situats al cantó del Valais per completar tot el coneixement teòric amb una vessant més pràctica. El primer, el Domaine Chappaz de Marie-Thérèse Chappaz, és un petit celler ecològic de muntanya on els participants han vist les problemàtiques i solucions aplicades en camp pel celler en àmbits com les varietats autòctones, les cobertes vegetals i els procediments de vinificació.
A més, amb la visita al celler del Domaine du Mont d’Or, s’han observat diferents parcel·les experimentals sobre coberta vegetal, on l’institut de Changins amb el FiBL treballen per estudiar diferents fórmules d’enherbament per conèixer els seus efectes sobre la vinya.
Entre els punts tractats més interessants per la delegació catalana destaquen la xarxa d’estudi sobre cobertes vegetals (30 parcel·les per tota Suïssa), les fórmules de cobertes sembrades i la correlació amb la temperatura del sòl, la utilització de productes naturals alternatius al coure per la lluita contra l’oïdi i el míldiu, la viticultura de precisió, l’automatització del reg i la situació actual de les varietats híbrides resistents a malalties.
Enfortiment del sector vitivinícola i col·laboracions futures
El principal resultat d’aquest intercanvi de coneixements i bones experiències del sector vitivinícola suís i català és l’enfortiment dels diferents actors davant del canvi climàtic, un repte majúscul pel seu futur. De la mà de la recerca científica dels investigadors, els elaboradors del vi finalitzen la visita amb diferents propostes de solucions que poden tenir un impacte directe i positiu en les seves produccions.
En aquest sentit, tota la delegació catalana ha valorat l’intercanvi d’experiències i coneixements de manera molt positiva, especialment per les diferents oportunitats de col·laboracions futures que s’han començat a dibuixar en camps com: el control del sòl i l’aigua i la mecanització de vinyes amb forta pendent.
El Govern aposta per promoure intercanvis amb referents internacionals per impulsar el sector vitivinícola i posicionar l'excel·lència del vi català al món