Davant les darreres informacions sobre el preu del raïm que els grans cellers del cava estan oferint als viticultors i la concentració d’avui convocada per Unió de Pagesos, JARC i l’Associació de Viticultors del Penedès a Vilafranca del Penedès, des de l’INCAVI es fan les següents consideracions:
14.08.2019 12:50
- Dona suport a les reivindicacions dels viticultors d’avui i denuncia el preu del raïm que estan oferint les grans empreses del sector del cava, que s’ha reduït dràsticament en un any.
- Aquesta és una molt mala notícia i va en sentit contrari al pla estratègic que s’està impulsant des de la Denominació d’Origen Cava, que té per objectiu millorar el valor del producte i tota la seva cadena. Des de l’INCAVI es considera que les grans empreses del cava no poden resoldre els seus problemes de rendibilitat a base de pagar menys preu pel raïm als viticultors.
- S’està produint un desequilibri entre l’oferta i la demanda en el sector del cava: hi ha excés de vi en estoc i a més, es preveu una collita similar a la mitjana dels darrers anys.
- El Ministeri d’Agricultura hauria d’haver fet cas a les recomanacions del Consell Regulador del Cava i limitar la inscripció de noves hectàrees de vinya. Això ha provocat un increment de l’oferta de raïm i vi base cava en altres zones productores no històriques. Des del DARP i l’INCAVI s’han posat al costat del Consell Regulador per denunciar aquest fet.
- L’INCAVI està obert a ajudar, a establir ponts i facilitar la millora de la situació del sector vitícola al Penedès, però no pot regular els preus. Fins a data d’avui, l’INCAVI i la Conselleria d’Agricultura s’han reunit amb empreses vinícoles, amb la patronal, amb el Consell Regulador, amb sindicats i amb associacions de viticultors en diverses i reeixides ocasions. I ho seguirà fent.
- Es considera que cal continuar en la línia de prestigiar i promocionar els vins i caves que s’elaboren a Catalunya, fet que contribueix a obtenir millors preus i millors resultats per a tota la cadena de valor, també per al viticultor.
- D’altra banda, és necessari una major participació del viticultor en el valor afegit del producte, ja sigui elaborant directament vi embotellat, com a través de les cooperatives o bé amb contractes més estables i equilibrats entre el productor i l’elaborador.