Aquesta taula de cogestió s’emmarca en el Pla de Xoc per al control dels danys produïts pel senglar 2022-2025 del Departament d’Acció Climàtica
El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural va reunir ahir els membres de la Taula de cogestió sobre els efectes de la fauna salvatge a la vinya, promoguda per la direcció general d’Ecosistemes Forestals i l’INCAVI i integrada per representants de les Denominacions d’Origen, de sindicats agraris, agents locals, caçadors i experts en gestió de fauna. La taula té com objectiu principal detectar amb més precisió els danys a les finques i aportar noves solucions per fer front als danys provocats per animals salvatges a la vinya.
Aquesta taula de cogestió s’emmarca en el Pla de Xoc per al control dels danys produïts pel senglar 2022-2025 del Departament d’Acció Climàtica, un pla que pretén reduir en tres anys les poblacions de senglar i altres animals salvatges i els efectes i conflictes que produeix a Catalunya. Aquest pla pretén assolir un nombre de senglars estable i compatible amb la conservació d’altres espècies dels nostres ecosistemes i les activitats humanes. Especialment el pla busca treballar en la prevenció i la protecció de conreus, amb una major dotació de recursos i promoure actuacions cinegètiques segures.El Departament d’AccióClimàtica, mitjançant l’INCAVI, treballa per aprofundir en el contacte amb el sector vitivinícola i garantir així una comunicació i efectivitat de les accions encaminades a apaivagar els efectes dels senglars i altres espècies animals que puguin perjudicar o malmetre la vinya i els conreus.
La taula de cogestió pel control de danys cinegètics en vinya és una de les mesures anunciades en l’operatiu de l’INCAVI i les Denominacions d’Origen, el passat mes de abril. Des de llavors s’ha coordinat amb les DO i altres agents del sector i agents locals la identificació de parcel·les amb una possible major afectació a través d’un sistema de recollida de dades per zones i avaluar la intensitat dels danys.
Algunes de les actuacions que es preveuen en aquest Pla són un major control de les espècies cinegètiques a través de colles de caçadors, noves actuacions per protegir els conreus i evitar que accedeixin a l’aliment, entre d’altres. S’ha acordat crear una taula tècnica amb representats de tots els sectors per debatre i proposar solucions per les diferents situacions que es donen al sector. Es preveu iniciar els treballs un cop finalitzada la verema.
Aquest és l’espai on es coordinen i consensuen mesures per prevenir o aturar els danys ocasionats per la fauna salvatge a aquest cultiu