Els Vins de Finca Qualificada comptaran enguany amb un estand propi
L’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI) organitza dues ponències a la Barcelona Wine Week, que tindrà lloc a Barcelona del 3 al 5 de febrer al recinte Montjuïc de Fira Barcelona. La primera de les sessions, Història i singularitat: varietats autòctones recuperades a Catalunya, tindrà lloc el dimarts 4 de febrer a les 18:00 h al Speakers’s Corner, i estarà guiada per la sommelier i periodista, Sílvia Culell. L’activitat consistirà en un tast de vins que tindrà com a eix vertebrador varietats autòctones recuperades i recentment introduïdes als plecs de condicions de les DO catalanes. La recuperació d’aquestes varietats de raïm autòctones les converteix en un recurs diferenciador en el panorama vitivinícola català i ajuda a la seva competitivitat, contribuint de forma activa a revaloritzar les produccions de vi català i obrir-se a nous mercats.
El dimecres 5 de febrer a les 15:00 h, a la sala Príncipe, se celebrarà la sessió Identitat, perfil sensorial i control: metodologia del Panel de Tast Oficial de Vins de Catalunya. Recollint una necessitat del sector vitivinícola, en aquesta xerrada s’exposarà el desenvolupament d’una metodologia estàndard que permeti dur a terme una anàlisi sensorial descriptiva de forma harmonitzada i que faciliti la possibilitat de caracteritzar sensorialment la totalitat dels vins de les 11 DO vinícoles catalanes.
Aquest procediment defineix un protocol per a la selecció de tastadors que formen part dels panells d’avaluació de vins, i que pot ser aplicat a qualsevol DO. Així, la seva metodologia estableix per a la selecció i consens d’un perfil descriptiu comú per a les diferents tipologies de vins; el desenvolupament i validació de referències per als atributs que conformen el perfil descriptiu; definició d’un mètode ràpid i eficaç que verifica el funcionament i acreditació d’un panell de tastadors: i definició i consens d’una metodologia per a l’avaluació sensorial del vi en unes condicions controlades.
Així mateix, la secció de viticultura de l’INCAVI participa a dues taules de debat dins de la programació de la fira. El cap de Servei de Viticultura, Enologia i Ampelografia, Xoán Elorduy, formarà part dels ponents de la xerrada El llegat de la garnatxa peluda: una varietat mediterrània i resilient al canvi climàtic on es donarà a conèixer dades extretes de diferents estudis sobre la resiliència de la garnatxa peluda al canvi climàtic. A més, l’investigador i enòleg de l’INCAVI, Enric Bartra, formarà part del grup de ponents de la taula rodona Aprofitament de l’aigua: El sector del vi davant l’amenaça de la sequera, en la qual es debatran els reptes que planteja la crisi climàtica per als productors i viticultors.
D’altra banda, l’INCAVI, dins del ventall d’activitats de la Barcelona Wine Week, també participarà al lliurament dels Premis de La Guia de Vins de La Vanguardia 2025 i dels Premis Isabel Mijares, organitzat pel col·lectiu Dones del Vi, que reconeixen a la millor enòloga, millor sommelier, millor viticultora, entre altres. A més, l’INCAVI també col·labora a la trobada anual Mujeres del Vino que se celebrarà el dia 5 de febrer a les 19:00 h al Palau de Pedralbes de Barcelona.
Sobre els Vins de Finca Qualificada
Per últim, dins de la Barcelona Wine Week, l’INCAVI comptarà amb un estand propi dedicat als Vins de Finca Qualificada, que estarà localitzat al pavelló 8 de la Fira, a escassos metres de l’entrada al saló, però al passadís central i al costat dels estands de les denominacions d’origen catalanes. Aquest espai, que s’organitzarà en col·laboració amb Prodeca, oferirà informació sobre la família dels Vins de Finca Qualificada i tastos per a grups reduïts en horari reservat.
Dins d’una Denominació d’Origen, es considera Vi de Finca Qualificada aquell que es produeix en un entorn determinat, d’una extensió inferior a la d’un terme municipal i amb característiques pròpies. El nom ha d’estar lligat a les vinyes de les quals s’obté, i ha de comptar amb l’informe previ del seu Consell Regulador.
Els Vins de Finca Qualificada han de complir amb cinc requisits d’excel·lència i d’arrelament, i de compromís amb el territori: tenir una antiguitat mínima de 10 anys en el registre d’una Denominació d’Origen, un rendiment de producció en vinya d’un 15% establert per la DO, i una nota superior del comitè de tast. Tanmateix, el propietari de les vinyes ha de coincidir amb el del celler, i l'elaboració del vi s'ha de fer en un celler situat a la mateixa finca o en les proximitats; el vi s'ha de produir en un entorn específic, amb les seves pròpies característiques edàfiques i microclimàtiques; el celler ha de comptar amb una trajectòria de prestigi i qualitat en el mercat per un període de 10 anys o més, i ha d'existir una traçabilitat específica integral des de la producció a la comercialització.
Actualment, la família dels Vins de Finca Qualificada compta amb un total de 19 referències de sis denominacions d’origen diferents.
Sobre l’INCAVI
L’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI) és un organisme autònom de la Generalitat de Catalunya creat l’any 1980. Té la consideració de Centre Públic d'Investigació al servei de l'activitat productiva vitícola i enològica nacional i té capacitat plena en matèria vitivinícola.
Les actuacions de l'INCAVI van des de la col·laboració amb els sectors productors de raïm i els elaboradors de vi, fins als mateixos consumidors finals.
L'Institut Català de la Vinya i el Vi té com a objectiu incentivar els vins de qualitat i fer-los més competitius de cara als mercats interior i exterior, impulsar la recerca, l'experimentació i la transferència de tecnologia, així com difondre el coneixement dels vins catalans, les Denominacions d'Origen i fomentar la cultura del vi.
La primera de les sessions, Història i singularitat: varietats autòctones recuperades a Catalunya, i, la segona, Identitat, perfil sensorial i control: metodologia del Panel de Tast Oficial de Vins de Catalunya