La jornada serà telemàtica i tindrà lloc el dia 11 de febrer, a les 12h.

Després de la gran afectació per míldiu de la campanya 2020, amb pèrdues de fins al 75% de la collita en alguns casos, des del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, INCAVI i INNOVI, s’ha cregut necessari invertir en l’impuls de noves estratègies per fer-ne front.
Una de les opcions que el sector està investigant des de fa anys es l’ús de varietats resistents per hibridació a plagues i al canvi climàtic i, el proper dijous, 11 de febrer, a les 12h, s’oferirà una jornada telemàtica per tal de poder dissenyar una estratègia comuna dins del sector pel que fa a l’ús d’aquest material vegetal. En la jornada hi participaran experts europeus que ja fa anys que les estan fent servir i empreses i entitats que estan estudiant el seu ús a Catalunya. També es presentaran els principals reptes administratius que tenen aquestes varietats i quins són els passos per a la seva autorització a Catalunya.
El director general de l’INCAVI, Salvador Puig, obrirà la jornada i, seguidament, es presentarà l’experiència francesa en varietats resistents com a solució sostenible a l’ús de fitosanitaris, a càrrec de Hernan Ojea, INRAE, Unité Expérimentale de Peche Rouge; seguidament, es presentaran resultats de varietats resistents a míldiu i oïdi en quatre zones vinícoles de la Península Ibèrica, a càrrec de Mireia Bordas, d’Agromillora. Tot seguit, Josep Maria Albet i Noya, del celler Albet i Noya presentarà el projecte VRIACCs al Penedès, sobre les varietats autòctones resistents al canvi climàtic. També Lluís Giralt, tècnic de l’INCAVI, presentarà l’estudi de varietats resistents al míldiu i oïdi en les condicions de 2020 i Xoan Elorduy, cap de viticultura i enologia de l’INCAVI, explicarà l’itinerari legal per a l’autorització de varietats resistents a Catalunya.
La jornada és gratuïta però cal inscriure’s prèviament AQUÍ.
S’impulsen noves estratègies per reduir l’afectació que les plagues poden tenir per al viticultor