La directora Balcells n'ha fet balanç en el marc de l'operatiu INCAVI - DO catalanes que ha tingut lloc a Castell de Peralada
En el marc de la cogovernança del sistema de DO de Catalunya que ha tingut lloc avui al celler Castell de Peralada, la directora general de l’INCAVI, Alba Balcells, ha fet balanç dels projectes de recerca que l’INCAVI té actius. Aquest 7è operatiu de treball el convoca l’INCAVI cada dos mesos amb els Consells Reguladors de les Denominacions d’Origen amb l’objectiu de coordinar les polítiques públiques encaminades al foment dels vins catalans.
L’INCAVI té actualment actius 37 projectes repartits arreu del territori i que tenen com a objectiu global que el sector vitivinícola, cellers i productors, siguin més eficients i resilients a l’emergència climàtica i als efectes que aquesta està produint a la vinya i al vi de Catalunya, seguint la línia que marca el Pla Estratègic de l’INCAVI #Horitzó 2025. La major part d’aquestes projectes es desenvolupen de forma conjunta amb Denominacions d’Origen, amb cellers, productors, amb empreses de serveis al sector vitivinícola i en col·laboració amb membres de l’aliança i4Vi (INCAVI, IRTA, URV i Vitec).
Alguns d’aquests projectes, segons les àrees estratègiques, són, pel que fa l’agronomia, la recuperació i caracterització de varietats ancestrals; la conservació i posada en valor de material vegetal i adaptació d’aquest a les noves condicions agroclimàtiques; minimitzar els efectes de les plagues i malalties de la vinya; increment de l’eficiència de l’ús de les aigües, manteniment de la biodiversitat i fixació del carboni en el conreu de la vinya, entre d’altres.
Pel que fa l’enologia i la biotecnologia, cal destacar la selecció de microorganismes enològics; la minimització d’al·lèrgens en el vi i els seus derivats, o nous productes de baixa graduació. També en l’àmbit de l’economia, projectes vinculats en l’economia circular al procés productiu, estudis de preferències del consumidor i implantació de nous sistemes de traçabilitat.
Per altra banda, en la reunió també s’ha fet seguiment de totes les actuacions efectuades per les administracions amb competències en traçabilitat, certificació, inspecció i control dels vins catalans i s’ha fet balanç de les darreres modificacions dels plecs de condicions de les Denominacions d’Origen, canvis en les normes per adaptar-se a les noves realitats i necessitats del sector.
En l’àmbit de la promoció dels vins catalans i de la cultura del vi, l’INCAVI ha fet valoració les darreres accions dutes a terme com la Setmana del Vi Català, el congrés Fixing the Wine, la Festa del Vi Novell i el tast i lliurament dels guardons dels vins de finca qualificada de Catalunya.
Els projectes van encaminats a respondre als nous reptes de sostenibilitat en vinya i en celler i es duen a terme de forma consorciada amb agents del sector i del territori