S’intensificarà els controls per comprovar que el preu pagat per part del comprador cobreix el cost efectiu de producció Promoció a mercats nacionals i internacionals, ajuts a les inversions i el most concentrat rectificat, son altres eines activades per millorar la sostenibilitat del sector

El director general d’Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia del departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Joan Gòdia, i la directora general de l’INCAVI, Alba Balcells, s’han reunit aquest matí amb representants d’Unió de Pagesos els quals els han traslladat la seva preocupació davant la crisi de preus del sector, que també s’ha vist agreujada per l’increment de preus dels subministres.
En la trobada s’ha remarcat el conjunt d’eines que s’estan implementant i el conjunt d’espais de diàleg i concertació que des del Departament i l’INCAVI es posen a disposició del sector, com la Taula de Cogestió del Cava, espais per avançar en acords i compromisos per part de tots els agents per avançar en propostes i solucions compartides.
Pel que fa els compromisos presos pel Departament i l’Incavi, un d’ells és la publicació d’un estudi de costos mitjans de producció de raïm, que ja s’està treballant i que es presentarà abans de la propera verema. Aquesta eina dotarà de major transparència i equitat a la cadena de valor i ajudarà a donar compliment de la Llei 12/2013, de 2 d'agost de mesures per millorar el funcionament de la Cadena Alimentària, en facilitar informació als operadors per pagar al productor per sobre del cost de producció.
Durant l’any 2022, el Departament, a través del CadeCAT (òrgan encarregat del compliment de la Llei 12/2013), intensificarà els controls en el sector vitivinícola en base a la modificació de la llei publicada el passat desembre. En el transcurs d’aquests controls, es farà especial incidència en comprovar que el preu pagat per part del comprador cobreix el cost efectiu de producció.
D’altra banda, en el marc del Codi de Bones Pràctiques Comercials, es treballarà en la definició dels criteris a tenir en compte a l’hora de calcular el cost efectiu de producció i d’una metodologia per realitzar aquest càlcul.
També es torna a convocar la línia d’ajuts per promoure l’ús de producció de most concentrat rectificat (MCR), una línia que es considera estratègica i que ja s’ha activat els darrers dos anys. Amb aquest suport a l’ús de MCR es promou una sortida alternativa d’una part de la producció del raïm apte per a la DO Cava cap a la producció d’aquest most, diversificant la demanda de raïm, valoritzant el producte i impulsant la bioeconomia circular.
Altres línies de suport al viticultor són els ajuts a les inversions dels cellers per a la millora de la transformació i la comercialització del productes vitivinícoles, finançats pel Fons Agrícoles Europeus (FEAGA), que el darrer any, amb 3,4 milions d’euros, han afavorit a una trentena d’empreses que han realitzat més d’11 milions d’euros d’inversió.
Increment de les exportacions de vi
En la trobada també s’han comentat les darreres dades d’exportacions que es van fer públiques aquesta setmana des de Prodeca i que trenquen la tendència decreixent dels dos últims anys. El sector del vi, l’any 2021, va experimentar un increment significatiu del 18,97% en valor i del 11,42% en volum respecte el 2020. Així mateix, es manté com el cinquè sector exportador, representant el 4,81% de les exportacions catalanes i assolint els 619,99 M€ exportats. El cava representa pràcticament la meitat de les exportacions del sector amb un 48,84%. Destaca la recuperació del mercat americà gràcies especialment a la decisió presa entre UE i els Estats Units de deixar sense efecte pels propers 5 anys els aranzels imposats prèviament per la presidència de Trump. Pel que fa els països, Estats Units (14,56%), Alemanya (13,72%), Regne Unit (13,12%) i Bèlgica (10,98%) són els principals mercats de destí.
Facilitar i acompanyar el sector del vi en la seva comercialització és una línia estratègica clau i una eina és el programa “European Quality Wines: Taste The Difference” (TTD.eu), finançat amb 2,5 milions d’euros i que està en marxa fins al desembre de 2023. Desplegat pel Departament a través de Prodeca, és un programa de promoció i comercialització dels vins de les DO catalanes i del cava als mercats xinès i estatunidenc. Les actuacions van dirigides, principalment, a operadors comercials, professionals i prescriptors, considerats grups estratègics i amb influència per a la difusió del coneixement i de la cultura europea del vi a Xina i Estats Units.
També s’ha explicat la propera acció a la Barcelona Wine Week, fira internacional professional de referència, que tindrà lloc el mes d’abril. Des de l’Incavi i Prodeca s’ha treballat per facilitar la presència de més de 200 cellers catalans i projectar la potència de Catalunya com a terra de vinyes i vi, amb ponències i amb publicitat estàtica en el certamen.
El departament d’Acció Climàtica i l’Incavi estan avançant en la creació de l’Observatori de la Cadena Alimentària que publicarà els costos mitjans de producció de raïm per dotar de major transparència el sistema