
La crisi sanitària del coronavirus és un tsunami que ens obliga a reaccionar amb les eines que tenim i les que no teníem, a programar-nos de nou, a aprendre i a buscar vies alternatives per mantenir l'activitat. Cadascú en el seu àmbit. També a l'administració.
A nivell de sector vitivinícola, tot i ser reconegut com un sector que desenvolupa una activitat essencial, l'afectació és forta, i en el cas del cava, s'ajunta a la crisi que s'arrossega des de l'any passat, com a mínim.
Centrant-nos en el moment actual d'estat d'alarma, aquesta és la situació al sector del vi a Catalunya:
Viticultura. De moment, per sort, encara no ha afectat massa en l'activitat a les vinyes. En algunes zones, com la Conca de Barberà, Bages, Penedès, Costers del Segre, s'ha presentat un altre problema, les glaçades, amb uns danys considerables. Però a partir d'ara es poden començar a complicar certes feines, com l'esporga, etc., que requereixen ma d'obra llogada i pot veure's limitada a causa del confinament.
Cellers. El principal problema ve causat per l'aturada d'hotels i restaurants, el canal HORECA, que ha hagut de tancar les portes. Encara que una part de les vendes s'han pogut derivar cap al canal Alimentació, no supleix la disminució produïda en l'altre canal. I la baula dels distribuïdors també ha quedat molt afectada, i en molts casos no estan podent atendre els pagaments als cellers. El turisme s'ha frenat en sec. I l'enoturisme igual. I això impacta sobretot (no només) en els petits i mitjans cellers. L'exportació també s'ha ressentit molt, per tancament de fronteres, dificultats de transport, tancament també del canal HORECA i la distribució en els països de destinació. A més, l'activitat dins els cellers tampoc s'ha pogut mantenir de la mateixa manera ni al mateix ritme per les mesures sanitàries que s'han d'aplicar.
Estem, doncs, davant d'una problemàtica enorme, i calen i caldran mesures extraordinàries en el terreny laboral, econòmic, financer i fiscal, que s'han de prendre per part de les diferents administracions públiques. Des de la Generalitat de Catalunya, dins del marge competencial i pressupostari que té, passant fonamentalment pel Gobierno de l'estat, i també la Unió Europea. En el sector del vi, però també en molts altres sectors econòmics que s'estan veient greument afectats i que de rebot també acaben afectant el nostre sector Com a director general de l'INCAVI i fent un exercici de transparència voldria explicar totes les accions que s'estan duent a terme en aquest moment d'estat d'alarma tenint en compte que més del 60% del seu equip humà està fent teletreball i/o treballant físicament a les instal·lacions de Vilafranca i Reus per a poder seguir oferint serveis al sector.
Per una banda, l'INCAVI, que forma part del consell de direcció del DARP, assessora i participa en les propostes i decisions que es van prenent. Algunes per a la seva aplicació des del departament, dins el marge i competències que té, o pel seu trasllat al govern de la Generalitat, o al MAPA.
Pel que fa al DARP, a curt termini, es pot destacar que s'ha vetllat perquè el sector del vi pugui ser considerat activitat essencial. També, pel que fa les línies d'ajut, s'han flexibilitzat, allargant terminis de sol·licituds i de justificació de despeses. També, des de la Generalitat de Catalunya, per fer front a necessitats financeres, l'Institut Català de Finances, disposa de línies de crèdit i avals, per necessitats de capital circulant del sector agroalimentari.
Centrant-nos en l'INCAVI, que ha d'aplicar el Pla de Contingència del sector públic de la Generalitat, també ens hem hagut d'organitzar per mantenir al màxim possible la nostra activitat i per a poder oferir serveis al sector. Destaco algunes de les accions que s'han fet:
Servei d'anàlisis als laboratoris: el mateix dia 14 de març vam haver de tancar l'edifici seguint les instruccions que vam rebre, com va fer tots els edificis de la Generalitat de Catalunya. Vam informar a tots els clients de la situació i els vam donar les adreces de contacte. Durant el temps que el servei ha estat tancat, ens hem reorganitzat i tan bon punt hem disposat dels equips de protecció individual i amb les mesures sanitàries corresponents hem recuperat part de l'activitat i seguim oferint serveis d'anàlisis, com hem comunicat també als clients.
Panel de Tast Oficial de Vins de Catalunya: Malauradament, l'activitat no és possible fer-la ja que implica el treball en grup.
Recerca i desenvolupament: Una part important s'està fent en teletreball, totes les parcel·les experimentals comencen els seus primers cicles fenològics i per tant es preveu un increment de la nostra activitat presencial per tal de continuar aquests treballs de recerca. Estem transformant les jornades divulgatives previstes per aquests mesos en material gràfic per difondre'l a traves de mitjans informàtics i estem iniciant els treballs de preparació de les actuacions enològiques dins els projectes de R+D en curs. Lamentablement algunes de les feines de celler experimental i de microbiologia s'han vist afectades i endarrerides. Esperem recuperar aquest retard les properes setmanes.
Àrea jurídica: No s'ha aturat en cap moment, donant continuïtat a les tramitacions en curs, modificacions de plecs de condicions, resposta a consultes, contractacions, etc.
Àrea administrativa: S'està treballant amb normalitat, en teletreball, per atendre proveïdors, facturació, nòmines i seguretat social, i la comptabilitat. També es continua treballant en la recopilació de les dades de comercialització per poder-les oferir al sector. Així mateix es treballa amb normalitat en la confecció de l'informe número 1 del 2020 de l'Observatori de la Vinya, el Vi i el Cava.
Àrea de promoció: S'han hagut de suspendre esdeveniments previstos per aquests mesos i s'ha reaccionat per potenciar i fomentar el consum de vins de proximitat. Amb el suport de PRODECA, s'ha posat en marxa la campanya #AlimentsDeProp per facilitar la venda directa entre productors i clients finals i en aquests moments s'està treballant perquè en els propers dies surti una campanya audiovisual a xarxes socials de suport al sector del vi en aquests moments difícils. També s'ha fet costat a les accions de les DO i de les empreses a través de les xarxes socials. I, al mateix temps, treballant pel post estat d'alarma i estudiant la creació d'una marca paraigües o una eina conjunta de presentació i promoció del conjunt dels vins catalans.
Vins Vinents: La crisi sanitària ens ha agafat a la meitat dels treballs d'aquest simposi, en el que hi participem un centenar de persones. Havia començat amb molta participació i interès i en aquests moments estaríem acabant les jornades obertes al públic i acabant de concretar les propostes estratègiques i organitzant l'acte final del mes de juny. Evidentment s'haurà de canviar el calendari, però s'està treballant i avançant mitjançant el canal per internet Participa i amb reunions virtuals del comitè científic i organitzador. Segurament, el coronavirus influirà en algunes de les propostes estratègiques, però alhora Vins Vinents també pot servir per donar resposta als possibles reptes que aquesta crisi sanitària ens presenti.
Problemàtica del sector: S'aturen algunes activitats, però els problemes continuen i s'agreujaran. La crisi sanitària tampoc ens ha permès celebrar la tercera cimera del cava, però continuem en contacte amb els diferents representants, madurant les possibles propostes i solucions, traslladant-ne al MAPA les que li pertoquen, que són la majoria. Com administració, majoritàriament li pertoquen. S'acosta la verema i el conjunt de mesures s'haurien de posar en actiu.
Com es pot veure, a l'INCAVI no hem parat, ni tancat, ni estem de vacances. Dues terceres parts del personal està treballant, presencialment alguns i teletreballant altres (és impossible arribar al cent per cent). Des d'aquí, un reconeixement a la gent de l'INCAVI per la seva disposició, el sentit de la responsabilitat envers el sector i la feina que està fent aquests dies estranys i complicats per a tots.
Article de Salvador Puig, director general de l'INCAVI.