La mineralitat és un atribut present i, fins i tot, característic en alguna tipologia de vins catalans, però amb força complexitat.
La sessió, dirigida als tastadors del Panel de Tast Oficial de Vins de Catalunya, ha estat impartida per la Dra. Elvira Zaldívar, experta en mineralitat

Imatge de la jornada sobre mineralitat a l'aula de l'INCAVI
La mineralitat és un atribut que, tot i ser de difícil definició, està present en molts vins. El Panel de Tast de Vins de Catalunya (PTOvinsCAT) té desenvolupada la referència d'aquest atribut per a l'entrenament dels seus tastadors. Es tracta d'una referència de tipus qualitatiu, que permet que els tastadors la reconeguin i puguin detectar la seva presència o absència. No obstant això, s'ha apostat per ampliar la formació dels tastadors amb una jornada formativa interna on s'ha comptat amb l'experta, Dra. Elvira Zaldívar.
La mineralitat pot dependre de diferents factors: del terroir, del celler o de la literatura, en el sentit, tal i com ha explicat Zaldívar, que pot formar part d'un imaginari o d'un terme utilitzat per determinats experts partidaris de ressaltar aquest descriptor.
Zaldívar, en la seva tesi doctoral, ha descobert que l'apreciació de mineralitat està associada a un conjunt de diferents elements com poden ser els descriptors olfactius de la pólvora, el grafit, la pedra foguera, el gust salí i, també, a la imatge subjectiva d'exclusivitat de l'etiqueta. Tot i així, la doctora ha desenvolupat un model matemàtic que facilita la detecció objectiva de la mineralitat.
La responsable del panel de tast, Dra. Anna Gomis, ha destacat la importància de la jornada que ha permès “aprofundir en la detecció de la mineralitat en vins de diferents tipologies i orígens. Els tastadors del panel han pogut interioritzar i memoritzar les sensacions percebudes amb els vins minerals per poder-les aplicar després en la seva tasca.”
En la jornada d'avui, els tastadors i tastadores han pogut degustar, d'una banda, vins amb aquestes característiques minerals i, de l'altra vins que es caracteritzen per una alta intensitat floral i, per tant, per l'absència de mineralitat. En total, s'han tastat 9 vins amb additius i 8 vins comercials. Aquests últims en parelles de dos per poder comparar el grau de mineralitat present. “Pels tastadors ha estat un entrenament en profunditat ja que no és habitual comptar amb aquesta diversitat de vins minerals i això prestigia el Panel de Tast”, ha afegit Gomis.
Una eina estratègica al servei del sector per incrementar la qualitat del vi català
El Panel de Tast Oficial de Vins de Catalunya de l'Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI), és un panel sensorial que compta amb un equip de 28 tastadors i tastadores experts després de superar un exigent procés de selecció. Aquests tastadors han rebut una formació específica del mètode propi desenvolupat per l'INCAVI, en el qual s'entrenen de manera periòdica i reglada que requereix la norma ISO 17025:2017, amb la qual el panel està acreditat des del setembre de 2019. Aquesta norma garanteix la qualitat dels resultats obtinguts pel panel i fa que aquests resultats siguin els més objectius i fiables possible.
Es tracta d'una eina pionera que compta amb un mètode científic propi que dona un perfil sensorial del vi avaluat amb 15 paràmetres quantitatius i 60 de paràmetres qualitatius. Els resultats proporcionats per aquesta eina sensorial, permeten, per una banda, que les Entitats de Certificació / Denominacions d'Origen puguin comprovar si cada tipologia de vi s'ajusta a la caracterització sensorial que marquen el seus Plecs de Condicions i, per l'altra, ofereixen un valor afegit a la recerca pública i privada facilitant caracteritzacions sensorials per varietats o per zones de conreu i d'aquesta manera, tancar el cercle de les investigacions, des de la vinya fins a la copa.
En el marc del Pla Estratègic #HoritzóINCAVI2025
La jornada s'emmarca en el procés de formació continu dels membres del Panel de Tast per tal d'aconseguir que els seus resultats analítics compleixin amb les condicions de qualitat marcades per l'acreditació d'ENAC aconseguida per aquest panel. Dins el Pla Estratègic, #HoritzóINCAVI2025, una de les línies de treball és la millora d'aquesta eina de coneixement dels vins catalans.
El Panel de Tast Oficial de Vins de Catalunya de l’INCAVI compta amb un equip de 28 tastadors i tastadores experts després de superar un exigent procés de selecció, amb una formació específica del mètode propi desenvolupat per l’INCAVI, en el qual s’entrenen de manera periòdica i reglada