Vins Vinents neix de la voluntat manifesta de l’INCAVI i l’AVC d’organitzar un gran congrés sectorial per proposar estratègies de futur, amb l’acord del Consell Assessor de l’INCAVI

“Vins Vinents: Debat i reflexió estratègica per al futur del sector de la vinya i el vi a Catalunya” serà l’espai de co-creació on fixar el full de ruta per impulsar el vi català en el període 2020-2030. Divendres 29 de novembre, la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà a Vilafranca del Penedès, acompanyada pel director de l’INCAVI, Salvador Puig i el president de l’Associació Vinícola Catalana (AVC), Valentí Roqueta van presentar aquest espai.
Vins Vinents neix de la voluntat manifesta de l’INCAVI i l’AVC d’organitzar un gran congrés sectorial per proposar estratègies de futur, amb l’acord del Consel Assessor de l’INCAVI, format per les dotze denominacions d’origen catalanes, JARC, Unió de Pagesos, Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, Institut del Cava, Pimecava, ACC1Ó, Prodeca i els Departaments d’Agricultura, Empresa i Coneixement, Salut i Cultura de la Generalitat de Catalunya.
L'acte va ser conduït per la comunicadora i membre del Consell Assessor de l'INCAVI, Empar Moliner, que va explicar la necessitat de què es debati de forma conjunta les oportunitats i les debilitats d'un sector per tal d'avançar amb més fermesa. Valentí Roqueta, president de l'Associació Vinícola Catalana, va posar de manifest el suport de la patronal del vi a Vins Vinents. Seguidament, el director general de l'INCAVI va presentar l'estructura, els principals reptes a debatre, els grups de treball i el calendari de tot aquest procés participatiu.
La consellera Teresa Jordà ha tancat la presentació dient que "el sector del vi a Catalunya té més reptes que mai: crisi climàtica, noves demandes del consumidor, el paper de les DO's, els desequilibris entre l'oferta i la demanda, etc.". Per això, ha afegit, "és necessari aquest debat estratègic". Jordà ha remarcat el format del debat com "una forma de cogovernança republicana: plegats treballar per millorar i avançar el vi català".
Vins Vinents durarà fins al juny del 2020
S’han creat quatre grups de treball (Organització del Sector, Economia i Mercats, Recerca, Desenvolupament i Transferència Tecnològica, i Comunicació i Cultura del vi), formats cada un per vint-i-cinc persones escollides pel Consell Assessor de l’INCAVI, i que debatran de forma interna els reptes i oportunitats del vi català en cada un d’aquests àmbits des d'avui fins al febrer de 2020.
De fet, just divendres, després de la presentació de l'acte, els quatre grups de treball es van reunir a l'antiga Enòlògica de Vilafranca per a fer la primera de les reunions internes per perfilar els reptes de futur en cada un dels àmbits.
Després, durant els mesos de març i abril de 2020, cada grup de treball presentarà de forma pública una proposta de conclusions i se’n recolliran de noves amb una jornada oberta. Finalment, el mes de juny de 2020 tindrà lloc una gran jornada final on es presentaran les conclusions i l’estratègia del sector vitivinícola en el període 2020-2030.
Paral·lelament, el primer semestre de 2020, tots els documents dels grups de treball es publicaran a l’espai Participa de la Generalitat de Catalunya, un espai de participació ciutadana on, de forma digital, la ciutadania podrà contribuir amb les seves aportacions en cada un dels debats.
Els grups de treball de Vins Vinents
Cada grup de treball compta amb una persona experta que actuarà com a dinamitzadora i coordinadora. El grup Organització del Sector, el seu coordinador serà el sociòleg i expert en internacionalització del vi, Frédéric Galtier i els temes a debatre serà sobre normativa, coordinació, autogovern, vertebració del territori, rendibilitat del sector, etc.
El segon grup, Economia i Mercats, estarà coordinat per José Maria Gil, catedràtic d’Economia Agroalimentària i Cristina Escobar, doctora en Economia Agroalimentària. Els temes que tractaran seran sobre tendències, cadena de valor, distribució, canals de venda i diversificació econòmica, etc.
El grup sobre Recerca, Desenvolupament i Transferència tecnològica tindrà de coordinador el doctor en Biologia Albert Bordons. Els àmbits a treballar seran canvi climàtic, economia circular, salut, sosteniblitat i clústers, entre d’altres.
El darrer grup, dedicat a la Cultura del Vi i Comunicació, serà coordinat per la periodista Eva Vicens i es debatran aspectes com l’enoturisme, els mitjans de comunicació, els joves i el vi, els continguts, internet i els valors del vi, entre d’altres.
Espai de co-creació amb el sector i participació ciutadana
Vins Vinents pretén també integrar tots els actors del sector vitivinícola així com les persones consumidores en la presa de decisions de l’estratègia del món del vi per als propers deu anys.
Així que, a més de la participació interna dels grups durant les primeres setmanes del 2020, tota la documentació resultant es podrà consultar i deliberar a l’espai de Participació Ciutadana de la Generalitat de Catalunya, a través d’un canal Participa on-line que, més endavant, s’obrirà també a la ciutadania per recollir més aportacions al debat final.
Més informació:
www.vinsvinents.cat
La consellera Teresa Jordà ha presentat aquest simposi participatiu que reunirà durant set mesos els principals agents del sector vitivinícola