Taula d'anàlisis microbiològiques i de biotecnologia
Microbiologia |
Nombre de llevats totals i viables |
Contaminació microbiològica |
Biotecnologia |
Puresa microbiològica de la soca del llevat |
Puresa microbiològica de la soca dels bacteris làctics |
L’INCAVI posa a disposició del públic el servei d’anàlisi microbiològica per realitzar les següents investigacions:
- Antisèptics i antiferments
Procediment emprat per a poder determinar l’absència o presència d’antiferments, (productes que impedeixen o aturen la fermentació alcohòlica), en un vi per comparació del desenvolupament dels llevats en agar continguts en un porta objectes, submergit un mínim de 48 hores, en el vi problema i en un vi testimoni. - Població de llevats totals i viables
Aquesta quantificació es fa mitjançant un recompte microscòpic en càmera de Thoma (cèl·lules totals) i una tinció d'una alíquota del cultiu (1 ml) amb rodamina o blau de metilè i observació al microscopi òptic (cèl·lules viables). - El control contaminació microbiològica
La presència de llevats i bacteris es fa mitjançant l'observació al microscopi d'epifluorescència d'una mostra del cultiu mitjançant tinció amb el colorant "taronja d’acridina". Les cèl·lules vives presenten una fluorescència verda i les cèl·lules mortes una fluorescència groga. El control de contaminació microbiològica (llevats, bacteris, fongs) es pot realitzar en tots els punts susceptibles de poder-se contaminar al llarg del procés d'elaboració del vi.
- Identificació de la soca i puresa de llevat o bacteri del cultiu iniciador comercial
Anàlisi que permet identificar la soca de llevat i/o bacteri utilitzat en les fermentacions alcohòlica i malolàctica respectivament, i seguir la seva imposició o implantació al llarg del procés.
Soques de llevat (Saccharomyces cerevisiae), l’anàlisi es fa mitjançant una tècnica anomenada RFLP mtDNA: anàlisi de la longitud dels fragments de restricció de l’ADN mitocondrial. És un mètode ràpid, eficaç i reproduïble que permet diferenciar d’una manera fiable i repetitiva soques víniques de Saccharomyces. Cada soca presenta un perfil de bandes característic que permet distingir-les unes d’altres.
Soques de bacteris làctics (Oenococcus oeni). S’analitzen parts de l’ADN genòmic mitjançant una amplificació per PCR per la tècnica dels RAPD (RAPD-PCR). El perfil de bandes obtingut a partir d’una electroforesi dels fragments amplificats és característic de cada soca de bacteri analitzada. - Caracterització de varietats i portaempelts mitjançant l’anàlisi de l’ADN molecular
Es disposa d’una tècnica de biologia molecular mitjançant anàlisi per microsatèl.lits que s’ha utilitzat amb èxit per a la identificació de varietats i portaempelts de vinya. Es pot realitzar a partir de raïm, fulles i sarments.