Una de les línies d'acció de la DO Tarragona és aprofundir en el coneixement que els viticultors i elaboradors tenen de la pròpia denominació d'origen.
És per això que amb la col·laboració de l'INCAVI, des del 2009 venen treballant en diversos eixos d'estudi aplicats al territori. Es va començar amb una proposta de zonificació on es van recopilar dades edafo-climàtiques i de vinya de tota la denominació d'orígen, i es va continuar amb l'estudi del comportament del macabeu cultivat en diferents alçades sobre el nivell del mar.
Aquests estudis han permès als viticultors i elaboradors tenir dades reals del comportament del Macabeu a tota la DO i han servit de base per a dissenyar l'actual projecte que ha de servir per a incrementar el coneixement dels factors que incideixen en l'equilibri productiu del macabeu a la DO Tarragona.
Projecte finançat a través de l'Operació 01.02.01 de Transferència Tecnològica del PDR de Catalunya 2014-2022.
Per la realització d'aquesta activitat es seleccionen 6 parcel·les de macabeu, representratives de la DO Tarragona, on es realitza la part experimental de les tres hipòtesis de poda: a 2 borrons per brocada (poda habitual), a 1 borró (50% càrrega de poda respecte a l'habitual) i a 3 borrons (150% de càrrega de poda).
Es realitza el seguiment del desenvolupament vegetatiu, segons escala BBCH, de fertilitat, producció i maduraciódel raïm.
Elaboració d'un vi de cada hipòtesis i de cada finca, seguint un protocol estàndard d'elaboració de vi blanc, consistent en derrapar el raïm, xafar i premsar, desfangat estàtic en fred, fermentació amb llevats seleccionats i a temperatura controlada, clarificació i estabilització tartàrica.
De cada vinificació es realitza anàlisis fisicoquímics per observar de quina manera l'acció sobre la vinya afecta a la composició del vi.