Sota la menció de D.O. Cava s’emparen els vins escumosos de qualitat elaborats a través del mètode tradicional, fent una segona fermentació en ampolla i amb un mínim de 9 mesos (fins a un mínim de 36 mesos en el segment més Premium) en contacte amb les mares a la mateixa ampolla on s’ha produït aquesta segona fermentació.
Les peculiaritats geogràfiques i humanes de cada ampolla, juntament amb la manera tradicional d’elaborar-les, formen part de la idiosincràsia d’aquest producte. Protegir-les i garantir el seu segell de qualitat és el motiu principal de l’existència de la denominació d’origen.
Amb més d’un 70% de vendes internacionals, Cava es la D.O. espanyola que més exporta. Aplega més de 38.000 hectàrees de vinya i a més de 6.800 viticultors. Els seus 370 cellers associats estan presents en més de 100 països. Els productors i elaboradors que formen part de la D.O. Cava treballen amb el compromís de mantenir l’alta qualitat dels seus productes sota uns criteris elevats i amb un estricte compromís amb l’origen, la terra i la sostenibilitat.
La nova normativa de zonificació i segmentació, aprovada per unanimitat pel ple del Consell Regulador al 2020, té com a objectiu posar en valor l'origen i el territori del Cava, així com oferir al consumidor les màximes garanties.