Les condicions del terrer de la DO Terra Alta afavoreixen la qualitat i expressió de varietats viníferes de maduració mitjana i tardana.
El predomini de les varietats de raïm tradicionals és un dels trets diferenciadors de la viticultura a la DO, i és a través de les Garnatxes que es fa més evident aquest fet. La Garnatxa blanca, la Garnatxa negra i la Garnatxa peluda són les varietats de raïm predominants. Juntament amb el Macabeu i la Carinyena sumen tres quartes parts de la superfície de conreu.
La Garnatxa blanca és la varietat que millor s’adapta al clima regional, assolint tota la seva esplendor en aromes, caràcter, personalitat i matisos. Darrere dels vins varietals de Garnatxa blanca s’hi troba un cep rústic, un raïm delicadíssim i un saber fer basat en el refinament de la tècnica d’elaboració. Per tot això, la Terra Alta és una de les poques regions de la viticultura mundial on és possible trobar una extensa gamma de vins varietals d’aquesta vinífera. El 33% de la Garnatxa blanca mundial es conrea a la Terra Alta, i aquest percentatge de la superfície mundial suposa el 75% de la producció a Espanya i el 90% de la Garnatxa blanca a Catalunya.
Varietats blanques recomanades:
Garnatxa blanca i Macabeu.
Varietats blanques autoritzades:
Chardonnay, Chenin blanc, Moscatell de gra gros (Moscatell d’Alexandria), Moscatell de gra petit (Moscatell de Frontignan), Pedro Ximènez, Sauvignon blanc, Parellada i Viognier.
Varietats negres recomanades:
Garnatxa negra, Garnatxa peluda i Carinyena.
Varietats negres autoritzades:
Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Garnatxa tintorera, Morenillo, Merlot, Syrah i Ull de llebre.