Els Vins de Finca Qualificada (VFQ) són el màxim exponent de la vinculació entre el sector vitivinícola i el seu territori. És per això que, en el marc de l’ambiciós procés de transformació #HoritzóINCAVI2025, hem donat un nou impuls al Projecte VFQ per tal de millorar el posicionament del vi català en mercats clau de tot el món a partir d'aquests vins insígnia.
El concepte Vi de Finca Qualificada es troba definit a l'article 4 de la Llei 2/2020, del 5 de març, de la vitivinicultura d'aquesta manera:
Vi de finca qualificada: vi que, dins d'una denominació d'origen protegida i produït en un territori determinat d'una extensió inferior a la del terme municipal, d'on resulten vins amb característiques qualitatives especials, té característiques pròpies i s'obté per un procés d'elaboració en celler que assegura la qualitat del raïm en la vinificació, mitjançant una traçabilitat específica. El nom del vi de finca qualificada està notòriament lligat a les vinyes de les quals s'obté i no es pot usar per a designar altres productes vitivinícoles. El titular de les vinyes i el del celler han de coincidir, o bé s'ha d'acreditar una relació contractual entre el titular del celler i el de la vinya mínima de deu anys.
El Projecte VFQ és una eina per augmentar el prestigi del vi català i del sector en el seu conjunt.
Aquesta distinció és un reconeixement al treball continuat a la vinya, a l'esforç, la constància i l'exigència. Al seu compromís sostingut en el temps de cadascun dels cellers amb la seva terra, un factor imprescindible per cohesionar el territori i dotar-lo d'eines per al desenvolupament econòmic i social.
Preservació del patrimoni vitivinícola
Catalunya produeix actualment els millors vins de la història i la distinció VFQ demostra la voluntat de l'INCAVI de promocionar i posar en valor aquesta realitat.
Els requisits són:
- Antiguitat mínima de 10 anys en el registre de la Denominació d’Origen; un rendiment de producció en vinya un 15% inferior a l’establert per la DO; i una nota superior del comitè de tast.
- El propietari de les vinyes ha de coincidir amb el del celler, i l’elaboració del vi s’ha de fer en un celler situat a la mateixa finca o pròxima a aquesta.
- El vi s’ha de produir en un entorn específic, amb les seves pròpies característiques edàfiques i microclimàtiques.
- El celler ha de comptar amb una trajectòria de prestigi i qualitat en el mercat per un període de 10 anys o més.Ha d’existir una traçabilitat específica integral des de la producció a la comercialització.
- El celler sol·licitant ha de tenir una trajectòria de prestigi i qualitat en el mercat per un període no inferior de 10 anys, l'envelliment ha de fer-se en bótes de fusta de roure amb una cabuda màxima de sis-cents litres.
Dinou Vins de Finca Qualificada
Actualment a Catalunya hi ha 19 vins de finca. Són els següents:
Informació relacionada
De la col·lecció "Varietals de terrer", elaborat amb raïms seleccionats de finques de terrassa plantades fa més de 60 anys. | |
Varietats | Carinyena |
Terrer | Un terrer de sorra al municipi de Campmany, a l'Alt Empordà, a 90 metres d'altitud. |
Edat de la vinya | 1909 |
Vinificació | Criança de 16 mesos en botes de roure francès i embotellat sense clarificar. |
Vinya del Celler Vinyes d'Olivardots
Vi de Finca del Celler Vinyes d'Olivardots
Data de concessió | 12 de juny de 2015 |
---|---|
Varietats | Garnatxa Peluda |
Rendiments | 1000 - 1500 kg/ha |
Rendiments DO Montsant | Varietats negres: 10.000 kg/ha (8.500 kg/ha per a vins de finca) |
Varietats blanques: 12.000 kg/ha (10.200 kg/ha per a vins de finca) | |
Traçabilitat específica | La DO estableix una traçabilitat específica pels vins de finca |
Plantació | 2,91 ha |
Vinyes velles de xarel·lo plantades el 1945 que es converteixen en un homenatge al pare de l'actual propietari del celler. | |
Varietats | Xarel·lo |
Terrer | vinyes pròpies d'agricultura ecològica situades a Subirats. El raïm prové de ceps de molt poca producció de vinyes plantades el 1945. |
Edat de la vinya | 1945 |
Vinificació | La fermentació acaba en botes noves de castanyer, criança durant 3 mesos en contacte amb les seves pròpies mares. |
Vinyes i celler Eudald Massana Noya
Vi de Finca del Celler Eudald Massana Noya
Data de concessió | 22 de gener de 2013 per una superfície de 51,89 ha (sumant les 4 vinyes dels Vins de Finca de Jean Leon. |
---|---|
Varietats | Cabernert Sauvignon |
Rendiments | Mínim 15% inferior al màxim establert pels vins de la DO |
Rendiments DO Penedès | Varietats negres: 9.000 kg/ha (7.650 hg/ha per a vins de finca) |
Traçabilitat específica | La DO estableix una traçabilitat específica pels vins de finca |
Plantació | En superfície plana, sòls francs (carbonat càlcic alt i lleugerament alcalí) i argilosos, emparrat i en secà |
Vins de Finca del celler Jean Leon
Data de concessió | 22 de gener de 2013 per una superfície de 51,89 ha (per les 4 finques de Jean Leon) |
---|---|
Varietats | Merlot |
Rendiments | Mínim 15% inferior al màxim establert pels vins de la DO |
Rendiments DO Penedès | Varietats negres: 9.000 kg/ha (7.650 hg/ha per a vins de finca) |
Traçabilitat específica | La DO estableix una traçabilitat específica pels vins de finca |
Plantació | En superfície plana, sòls francs (carbonat càlcic alt i lleugerament alcalí) i argilosos, emparrat i en secà |
Celler Jean Leon
Els vins de finca de Jean Leon
Data de concessió | 22 de gener de 2013 per una superfície de 51,89 ha (pels 4 vins de finca de Jena Leon) |
---|---|
Varietats | Chardonnay |
Rendiments | Mínim 15% inferior al màxim establert pels vins de la DO |
Rendiments DO Penedès | Varietats blanques: 12.000 kg/ha (10.200 hg/ha per a vins de finca) |
Traçabilitat específica | La DO estableix una traçabilitat específica pels vins de finca |
Plantació | En superfície plana, sòls francs (carbonat càlcic alt i lleugerament alcalí) i argilosos, emparrat i en secà |
Imatge del celler Jean Leon
Ampolla de Vinya Gigi
Informació relacionada
Data de concessió | 22 de gener de 2013 per una superfície de 51,89 ha |
---|---|
Varietats | Cabernet franc |
Rendiments | Mínim 15% inferior al màxim establert pels vins de la DO |
Rendiments DO Penedès | Varietats negres: 9.000 kg/ha (7.650 hg/ha per a vins de finca) |
Traçabilitat específica | La DO estableix una traçabilitat específica pels vins de finca |
Plantació | En superfície plana, sòls francs (carbonat càlcic alt i lleugerament alcalí) i argilosos, emparrat i en secà |
Imatge del celler Jean Leon
Els vins de finca de Jean Leon
Data de concessió | 12 de desembre de 2016 per una superfície de 6,10 ha |
---|---|
Varietats | Cabernet Sauvignon |
Rendiments | 6200 kg/Ha |
Rendiments DO Pla de Bages | Varietats negres: 9.000 kg/ha |
Varietats blanques: 10.000 kg/ha | |
Traçabilitat específica | La DO estableix una traçabilitat específica pels vins de finca |
Plantació | Terreny franc argilós amb presència de pedra calcària |
Finca d'Abadal
Vi de Finca 3.9 d'Abadal
Data de concessió | 25 de setembre de 2015 per una superfície de 13,72 ha |
---|---|
Varietats | Merlot, Picapoll Negre |
Rendiments | 2.500 - 3.500 kg |
Rendiments DO Pla de Bages | Varietats negres: 9.000 kg/ha |
Varietats blanques: 10.000 kg/ha | |
Traçabilitat específica | La DO estableix una traçabilitat específica pels vins de finca |
Plantació | En pendents suaus, terrenys franc-argilosos i secà. Orientació S-O |
Vi de finca d'Oller del Mas
Data de concessió | 21 de novembre de 2006 (23,77 ha.) i ampliació per resolució de 13 d’abril de 2011 (0,60 ha.) Total: 24,37 ha. |
---|---|
Varietats | Cabernert Sauvignon, Garnatxa, Syrah, Samsó/Carinyena |
Rendiments | Mínim 15% inferior al màxim establert pels vins de la DO |
Rendiments DOQ Priorat | Varietats negres: 6.000 kg/ha (5.100 hg/ha per a vins de finca) |
Varietats blanques: 6.000 kg/ha (5.100 hg/ha per a vins de finca) | |
Traçabilitat específica | La DOQ estableix una traçabilitat específica pels vins de finca |
Plantació | En costers i petits bancals, licorella i en secà |
Vi de Finca del Celler Clos Mogador
Data de concessió | 27 de juliol de 2013 per una superfície de 4,28 ha. |
---|---|
Varietats | Cabernert Sauvignon, Garnatxa, Samsó/Carinyena |
Rendiments | Mínim 15% inferior al màxim establert pels vins de la DO |
Rendiments DOQ Priorat | Varietats negres: 6.000 kg/ha (5.100 hg/ha per a vins de finca) |
Varietats blanques: 6.000 kg/ha (5.100 hg/ha per a vins de finca) | |
Traçabilitat específica | La DOQ estableix una traçabilitat específica pels vins de finca |
Plantació | En costers i petits bancals, en vas i en secà |
Finca Mas de la Rosa
Vi de finca Mas de la Rosa
Data de concessió | 10 de setembre de 2018 per una superfície de 7,92 ha |
---|---|
Varietats |
Clos Fontà: Garnatxa negre, Samsó/Carinyena, Garnatxa Peluda, Garnatxa Roja |
Rendiments | 1.500 – 3.000 kg (Clos Fontà) |
Rendiments DOQ Priorat | Varietats negres: 6.000 kg/ha (5.100 hg/ha per a vins de finca) |
Traçabilitat específica | La DOQ estableix una traçabilitat específica pels vins de finca |
Plantació | En costers i petits bancals, llicorella i en secà |
Celler Mas d'en Gil
Vins de finca de Mas d'en Gil
Data de concessió | 10 de setembre de 2018 6.82 ha (Coma Blanca) |
---|---|
Varietats |
Coma Blanca: Garnatxa Blanca, Macabeu |
Rendiments | 1.500 – 2.500 kg |
Rendiments DOQ Priorat | Varietats blanques: 6.000 kg/ha (5.100 hg/ha per a vins de finca) |
Traçabilitat específica | La DOQ estableix una traçabilitat específica pels vins de finca |
Plantació | En costers i petits bancals, llicorella i en secà |
Data de concessió | 23 de gener de 2020 per una superfície d'1,18 ha |
---|---|
Varietats | Garnatxa Peluda, Garnatxa Fina i Carinyena |
Rendiments | 15% inferior als límits màxims admesos per la DO corresponent |
Rendiments DO Pla de Bages | Varietats negres: 8.000 kg/ha i 56 Hl |
Varietats blanques: 10.000 kg/ha i 70 Hl | |
Traçabilitat específica | La DO estableix una traçabilitat específica pels vins de finca |
Plantació | Vinyes en un entorn amb boscos. |
Finca Edetària
Vins de Finca celler Edetària