Projecte Pilot d’Optimització del control de maduració i quantitat de la collita de la vinya
Projecte finançat a través de l'Operació 16.01.01 de Cooperació per a la innovació del Programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2020.
L’objectiu del principal del projecte és proveir al sector del cava i per extensió al sector del vi (especialment el sector vitivinícola de secà) d’eines per fer un control de la quantitat de la collita, a més de fer un control de maduració de les diferents parcel·les i poder determinar la data de verema de forma més acurada a partir de dades obtingudes amb sistemes de teledetecció.
Com a objectius específics es proposen:
- Desenvolupar la correlació i validació de les dades aèries amb les variables de camp per a cadascuna de les varietats en estudi (Xarel·lo i Macabeu).
- Confeccionar corbes de creixement al llarg del període de maduració del raïm per tal de poder determinar de manera avançada les previsions de collita.
- Determinar models de classificació per predir paràmetres de qualitat a les diferents parcel·les de l’estudi.
- Avaluar la qualitat enològica de les vinificacions produïdes a partir de la collita dels diferents grups estudiats.
- Avaluar la viabilitat econòmica de les accions dutes a terme.
El projecte té com a finalitat fer ús de la tecnologia per tal d’avaluar l’estat de les parcel·les en la seva totalitat, posant el focus en la gestió de l’explotació com a conjunt de parcel·les. La unitat de gestió i estudi seran les actuals parcel·les agrícoles. D’aquesta manera, aquesta eina que es pretén desenvolupar serà de gran ús per associacions que agrupen gran quantitat de productors, com per exemple les cooperatives, les ADV, les DO, etc.
El coordinador del projecte és INNOVI i els centres de recerca l'INCAVI i l'IRTA. El líder del grup és Vallformosa i també són membres Juvé & Camps, Vins Piñol i Agromaping.
Més informació, aquí.