• Inici
  • L’INCAVI i l’IRTA participen en un nou projecte per minimitzar els efectes del canvi climàtic en la qualitat del vi

L’INCAVI i l’IRTA participen en un nou projecte per minimitzar els efectes del canvi climàtic en la qualitat del vi

El canvi climàtic està portant un increment de temperatures i reducció de pluja. Aquests efectes poden donar lloc a vins de major graduació alcohòlica i menys acidesa.

09/07/2019 14:35
Minorvin

A més, la viticultura que s’ha anat fent els darrers anys ha provocat un empobriment del nombre de varietats de vinya conreades i per tant, una erosió genètica del cultiu.

Per aquest motiu, 16 centres de recerca de l’Estat espanyol s’han unit per desenvolupar MINORVIN, un projecte que vol posar en valor la biodiversitat existent en varietats minoritàries de vinya recuperades a Espanya avaluant el seu potencial sobre la mitigació dels efectes del canvi climàtic en la viticultura.

Per aconseguir aquest objectiu, s’avaluarà en 51 varietats minoritàries de tota Espanya, actualment infravalorades, la seva resistència a la sequera, la seva tolerància a malalties fúngiques molt dependents de la climatologia (míldiu i oïdi) i el seu potencial enològic per a diversificar la producció de vi. 

A Catalunya, l’INCAVI i l’IRTA lideren un dels tres subprojectes del treball, estudiant el potencial vitícola i enològic de 8 varietats minoritàries de les regions vinícoles catalanes i efectuant les anàlisis sensorials de tots els vins que s’acabaran elaborant de les 51 varietats investigades a tot l’estat a través dels laboratoris i el panell oficial de tast dels vins de Catalunya.

Aquesta col·laboració s’emmarca dins del l’i2VI, grup de treball conjunt de l’IRTA i l’INCAVI que ofereix al sector vitivinícola tota la potència R+D del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.

S’avaluaran 51 varietats minoritàries amb la participació de 16 centres d’investigació de tot l’Estat espanyol