Un tast de vins consta de tres fases: la visual, l'olfactiva i la gustativa. Pot tenir una aparença sofisticada, però en realitat és una tècnica més senzilla del que sembla i us ajudarà a gaudir molt més dels vins. A més, el tast és qüestió de pràctica, així que a mesura que aneu tastant vins podreu descriure'ls millor i amb més facilitat.

Guia pràctica del tast

Guia pràctica del tast

Posa la copa sobre un fons blanc, decanta-la uns 45° per separar el líquid dels pòsits que hi pugui haver al fons.

Agafa la copa pel peu, primer sense agitar-la, i olora. Mou-la suaument, donant voltes al vi, i torna a olorar.

L'última fase és la d'assaborir el vi. Passeja'l per la boca per captar tots els sabors i la seva essència.

Informació relacionada

Denominacions d'origen protegides

1. La fase visual

Guia pràctica del tast. La fase visual
  • Només una quantitat molt elevada de partícules es considera un defecte.
  • Les gotes que baixen per les parets de la copa indiquen el grau d'alcohol.
  • Colors blaus, porpres i vermells intensos indiquen joventut. Un vi blanc transparent, és un vi jove.
  • Només en vins d'agulla o escumosos les bombolles no són un defecte, sinó una característica.

Un vi blanc transparent, és un vi jove

2. La fase olfactiva

Guia pràctica del tast. La fase olfactiva
  • Després de moure suaument la copa, donant voltes al vi, percebràs les aromes secundàries.
  • Agafant la copa pel peu i sense agitar-la, quan oloris percebràs les aromes primàries.
  • Tornant a repetir el moviment, podràs percebre les aromes terciàries.

Agafa sempre la copa pel peu

3. La fase gustativa

Guia pràctica del tast. 3. La fase gustativa

Sabor dolç

El causen els sucres i l'alcohol de la fermentació, i el grau de maduració del raïm.

Acidesa

És un component essencial del vi i li aporta una sensació d'equilibri i de frescor.

Aspror

El causen els tanins que provenen de les tiges i les llavors del raïm, i de la fusta de la bota.

L'acidesa és un component essencial del vi

Data d'actualització: 26.04.2021