Denominació d'Origen Terra Alta

Paisatge de la Denominació d'Origen Terra Alta

La DO Terra Alta, una de les set denominacions d’origen històriques de Catalunya, és la zona vinícola catalana més meridional, situada entre el riu Ebre i les terres del Matarranya.

La seva situació geogràfica té un alt valor paisatgístic, no en va les Terres de l’Ebre han estat reconegudes per la UNESCO com a Reserva de la Biosfera, amb un enorme potencial vitivinícola. Ja al segle XVII es troben testimonis que deixen constància d’una plantació a Gandesa denominada vernatxa.

Actualment, a la Terra Alta es conrea el 33% de la Garnatxa blanca mundial, un percentatge que suposa el 75% de la producció a Espanya i el 90% de la Garnatxa blanca a Catalunya.

La DO Terra Alta és, sens dubte, l’ànima de la Garnatxa blanca. Tant és així que compta amb un distintiu de control específic de Garnatxa blanca 100%.

Dades de contacte

Carretera de Vilalba, 31
43780 Gandesa
Tel +34 977 42 12 78
info@doterraalta.com
www.doterraalta.com

La zona de producció i elaboració de la DO Terra Alta (DOTA) està situada al sud de Catalunya, entre el riu Ebre i la frontera amb les terres aragoneses, i comprèn els 12 termes municipals de la comarca de la Terra Alta: Arnes, Batea, Bot, Caseres, Corbera d’Ebre, el Pinell de Brai, Gandesa, Horta de Sant Joan, la Fatarella, la Pobla de Massaluca, Prat de Comte i Vilalba dels Arcs.

La comarca té una tradició mil·lenària en el món de la viticultura, i la seva producció està reconeguda públicament per la Denominació d’Origen Terra Alta des de 1982. Per la seva situació, per la vocació vitícola del seu terrer i per les pràctiques culturals que s’hi desenvolupen, la Terra Alta és una regió vitivinícola típicament mediterrània i és considerada el regne de la Garnatxa Blanca.

Pel que fa al nombre de cellers, el 2020 la DO té 61 cellers inscrits, xifra que va augmentant any rere any, i 1.247 viticultors que treballen una superfície de 6.048 ha.

La Terra Alta té un alt valor paisatgístic que ha estat reconegut per la UNESCO que l’ha catalogat com a Reserva de la Biosfera. D’aquest paisatge destaquen, per un costat, les serres calcàries dels Ports d’Horta de Sant Joan, la Serra de Pàndols i la Serra de Cavalls, i per l’altre, dues unitats fisiogràfiques molt importants: la Plana i l’Altiplà.

Les vinyes creixen a una altitud que oscil·la entre els 350 i els 550 metres, i conformen un paisatge espectacular típic del mediterrani interior; es conreen en terrasses, sovint naturals, en pendent o en bancals. El sòl és, en general, de textures mitjanes, amb bon drenatge, de profunditat variable, ric en calcària i molt pobre en matèria orgànica. D’entre tots els perfils que hi podem trobar, destaquen els denominats localment com a «sóls de panal», molt equilibrats a nivell de totes les propietats anteriorment descrites i amb menor contingut de calcària.

El clima de DO és del tipus mediterrani sec. La temperatura mitjana anual oscil·la entre els 14,6 i el 16,4 ºC. Els hiverns són freds i denoten certa continentalitat fora del període vegetatiu de la vinya i el règim de pluges se situa entre els 350 i els 450 litres anuals. Pel que fa als vents: el Cerç, vent sec de component nord-oest, i la denominada localment com a «Garbinada», un conjunt de marinades (vents de mar cap a terra) de component sud i sud-est, que no s’ha de confondre amb el garbí (vent de sud-oest) de manera perfectament equilibrada durant el període vegetatiu de la vinya (abril-setembre), dominant el Cerç al matí i la Garbinada per la tarda. A l’hivern quan hi ha anticicló bufa el Cerç i quan hi ha borrasca predomina la Garbinada.

Les condicions del terrer de la DO Terra Alta afavoreixen la qualitat i expressió de varietats viníferes de maduració mitjana i tardana.

El predomini de les varietats de raïm tradicionals és un dels trets diferenciadors de la viticultura a la DO, i és a través de les Garnatxes que es fa més evident aquest fet. La Garnatxa blanca, la Garnatxa negra i la Garnatxa peluda són les varietats de raïm predominants. Juntament amb el Macabeu i la Carinyena sumen tres quartes parts de la superfície de conreu.

La Garnatxa blanca és la varietat que millor s’adapta al clima regional, assolint tota la seva esplendor en aromes, caràcter, personalitat i matisos. Darrere dels vins varietals de Garnatxa blanca s’hi troba un cep rústic, un raïm delicadíssim i un saber fer basat en el refinament de la tècnica d’elaboració. Per tot això, la Terra Alta és una de les poques regions de la viticultura mundial on és possible trobar una extensa gamma de vins varietals d’aquesta vinífera. El 33% de la Garnatxa blanca mundial es conrea a la Terra Alta, i aquest percentatge de la superfície mundial suposa el 75% de la producció a Espanya i el 90% de la Garnatxa blanca a Catalunya.

Varietats blanques recomanades:

Garnatxa blanca i Macabeu.

Varietats blanques autoritzades:

Chardonnay, Chenin blanc, Moscatell de gra gros (Moscatell d’Alexandria), Moscatell de gra petit (Moscatell de Frontignan), Pedro Ximènez, Sauvignon blanc, Parellada i Viognier.

Varietats negres recomanades:

Garnatxa negra, Garnatxa peluda i Carinyena.

Varietats negres autoritzades:

Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Garnatxa tintorera, Morenillo, Merlot, Syrah i Ull de llebre.

 

 

 

La DO Terra Alta ofereix uns vins fins, distingits per la seva força i caràcter. Un Terra Alta arrela en terres calcàries, creix amb el sol del Mediterrani i s’elabora amb cura. Les característiques diferenciadores dels vins són degudes principalment a la mediterraneïtat del seu terrer i al predomini de les varietats de raïm tradicionals que, juntament amb les varietats foranes, marquen el caràcter dels seus vins.

Els blancs són vins de color pàl·lid, aroma fresc i un pas en boca ampli i equilibrat. Estan elaborats majoritàriament amb Garnatxa blanca. La importància de la Garnatxa i una cultura específica d’entendre la seva elaboració fan d’aquests vins els que millor expressen el terrer i la cultura de la DO Terra Alta, i els fa mereixedors d’un distintiu de garantia específic, el Terra Alta Garnatxa blanca 100x100. Els vins negres destaquen pel seu caràcter mediterrani, amb elevada intensitat colorant i predomini de les aromes de fruita. La singularitat i qualitat es completa amb 4 tipus de vins de licor: els vins dolços naturals, les misteles blanques i negres i els vins rancis, tots ells obtinguts a partir de raïms de Garnatxa sobremadurats per l’acció natural del cerç que bufa durant la tardor.

La Denominació d’Origen Terra Alta va ser reconeguda provisionalment l’any 1972. Juntament amb Alella, Conca de Barberà, Empordà, Penedès, Priorat i Tarragona, és una de les set denominacions d’origen històriques de Catalunya. La seva tradició vitivinícola, gairebé mil·lenària, (l’Orde del Temple a través dels Costums d’Orta, de 1296 i els Costums de Miravet, de 1319, ha deixat constància del conreu de la vinya i de la producció de vi a la zona), uns municipis amb vida i identitat vitivinícola pròpia, un patrimoni familiar de vinyes i cellers ―sovint associat al cooperativisme― i la passió, la humilitat i l’esforç en el treball són els trets destacables que perfilen el saber fer dels productors i elaboradors de la DO Terra Alta. Possiblement i, a pesar de la importància i qualitat dels vins negres, el testimoni més evident d’aquesta cultura cal buscar-lo en el vi blanc. Durant la primera meitat del segle XX, el cèlebre escriptor Joan Perucho, i fins i tot Pablo Picasso, sabien que els vins de la Terra Alta es distingien entre verges i brisats (vins obtinguts per la fermentació de raïm blanc sencer trepitjat), tots dos blancs. I en paraules d’en Jaume Ciurana, aquests vins esdevingueren proverbials en l’imaginari de la societat catalana.

També és prou remarcable la forta vinculació del nom de cada municipi a la producció vitivinícola en origen. De fet, al llarg de la història s’havien fet populars els vins denominats «de Gandesa» o «de Batea», especialment blancs, però també negres. Més recentment, a mitjans dels anys 1990, la professionalització del sector vitivinícola a la comarca i la incorporació progressiva de l’excel·lència en aquesta cultura fan de la DO Terra Alta un distintiu en constant evolució i millora.

L’Organ de Gestió de la Denominació d’Origen Terra Alta, en els seus inicis, es va constituir com a una oficina descentralitzada de l’administració de la Generalitat de Catalunya i així va ser des del reconeixement oficial de la DO Terra Alta el 1982 fins a l’any 2005, quan dins del marc de la llei d’ordenació vitivinícola 15/2002, del 27 de juny, l’aleshores Consell Regulador va assolir plena capacitat jurídica i d’obrar per al desenvolupament de les seves funcions, i es va reconstituir com una corporació de dret públic. Posant sempre l’accent en els valors del terrer, de les vinyes i de la cultura que caracteritzen una denominació d’origen, l’Òrgan de Gestió combina la gestió privada i la pública per representar, garantir, defensar i promocionar la DO Terra Alta amb la finalitat d’impulsar el desenvolupament del sector vitivinícola a la zona de producció i fer dels vins de la Terra Alta un valor sòlid per als consumidors.

Data d'actualització:  15.04.2021