Denominació d'Origen Cava

Sota la menció de D.O. Cava s’emparen els vins escumosos de qualitat elaborats a través del mètode tradicional, fent una segona fermentació en ampolla i amb un mínim de 9 mesos (fins a un mínim de 36 mesos en el segment més Premium) en contacte amb les mares a la mateixa ampolla on s’ha produït aquesta segona fermentació.

Les peculiaritats geogràfiques i humanes de cada ampolla, juntament amb la manera tradicional d’elaborar-les, formen part de la idiosincràsia d’aquest producte. Protegir-les i garantir el seu segell de qualitat és el motiu principal de l’existència de la denominació d’origen. 

Amb més d’un 70% de vendes internacionals, Cava es la D.O. espanyola que més exporta. Aplega més de 38.000 hectàrees de vinya i a més de 6.800 viticultors. Els seus 370 cellers associats estan presents en més de 100 països. Els productors i elaboradors que formen part de la D.O. Cava treballen amb el compromís de mantenir l’alta qualitat dels seus productes sota uns criteris elevats i amb un estricte compromís amb l’origen, la terra i la sostenibilitat.

La nova normativa de zonificació i segmentació, aprovada per unanimitat pel ple del Consell Regulador al 2020, té com a objectiu posar en valor l'origen i el territori del Cava, així com oferir al consumidor les màximes garanties.

 

Dades de contacte

Av. Tarragona, 24
08720 Vilafranca del Penedès
BARCELONA
Tel. +34 93 890 31 04
consejo@cava.wine
http://www.cava.wine

Actualment la superfícies de vinyes inscrites a la DO Cava és de 37.955 hectàrees, distribuïdes entre els diferents municipis que composen la regió del Cava.


Dels 159 municipis que composen la DOP CAVA, la gran majoria, 132, es troben situats a Catalunya. Sant Sadurní d’Anoia és coneguda com la capital del Cava, i va ser als seus voltants on es va iniciar a desenvolupar la indústria del que avui és un del sectors més representatius i de més èxit de la viticultura de Catalunya.

Els sòls de la zona geogràfica del Cava són molt variats, si bé en la seva majoria de naturalesa calcària, poc arenosos i relativament argilosos, amb baix contingut de matèria orgànica.

La zona del Cava ofereix unes característiques generals típiques de l'ambient mediterrani: una estació estival molt llarga, amb una elevada insolació i temperatures altes a la primavera-estiu, que donen lloc a integrals heliotèrmiques també altes que permeten una bona maduració fins i tot de les varietats de cicle més llarg . Així mateix les pluges són escasses i amb una mala distribució estacional, de manera que durant el període d'activitat vegetativa les precipitacions són escasses i en general la humitat relativa és molt baixa; per tot això el dèficit hídric és pronunciat, especialment en la fase de maduració.


Té un clima mediterrani de transició entre el de la costa, donada la proximitat a la mar, més suau, i el continental, més rigorós, fred a l'hivern i més calorós a l'estiu, propi de les zones interiors.


La pluviometria anual ronda els 500 mm, amb precipitacions més concentrades, a la tardor i primavera. És molt lluminós, amb una mitjana d'hores d'insolació al voltant de 2.500, adequades per a la bona maduració del raïm.

El nivell d’excel·lència del Cava comença, sens dubte, a les vinyes; els seus productors ho saben molt bé i per això controlen curosament durant tot l’any tot el procés de conreu de la vid per tal de recollir els seus fruits en el seu punt òptim de maduració, un fet indispensable que fa que puguem gaudir d’un producte d’alta qualitat.
Tot això, acompanyat dels factors externs com són els sòls de les vinyes, les varietats de raïm utilitzades així com la climatologia fan que el Cava compti amb unes propietats i característiques úniques.


El cultiu de la vinya del Cava s’estén des del litoral del Mediterrani fins a les zones més altes, arribant al voltant dels 800 metres per sobre del nivell del mar. Un paisatge noble que s’estén des de les planes amb pendents suaus fins als pujols més alts i boscos, recorrent les zones de l’Alt i el Baix Penedès, l’Alt Camp, la Conca de Barberà i els Costers del Segre.

Varietats blanques autoritzades:

Macabeu, Xarel·lo, Subirat Parent, Parellada, Chardonnay.

Varietats negres autoritzades:

Trepat, Monastrell, Garnatxa, Pinot Noir.

 

 

 

El Cava, un vi excepcional que representa la sublimació de l’art vitivinícola. Té unes propietats particulars que fan que puguem gaudir d’una gran diversitat de Caves, els quals es classifiquen tenint en compte el temps que dura la seva segona fermentació en ampolla i criança a la cava, així com el seu dosatge final.


D’aquesta forma, segons el tipus de criança parlem dels següents tipus de Cava:

  • Cava de Guarda: Els seus 9 mesos mínims de criança li proporcionen un equilibri entre la seva acidesa i la seva riquesa en aromes, fent que sigui un Cava equilibrat, lleuger i saborós.
  • Cava de Guarda Superior Reserva: Viu, equilibrat i estructurat, així són aquests escumosos que han reposat a la cava un mínim de 18 mesos. Destaquen per la seva fruita madura en nas i pel seu color groc pàl·lid.
  • Cava de Guarda Superior Gran Reserva: Sense dubte els més de 30 mesos de criança el converteixen en un Cava únic, solemne de color daurat i amb petites bombolles. És elegant, untuós i extremadament equilibrat. Fantàstic i gastronòmic.
  • Cava de Guarda Superior de Paratge Qualificat: Únic i de personalitat sublim i singular, elaborat amb el raïm d’un paratge determinat. Amb més de 36 mesos de criança en ampolla és cremós, madur i sedós. Un Cava ideal pels paladars gourmet i l’acompanyant estrella de plats molt elaborats.

Els inicis del Cava van associats amb l’esplendor de la viticultura catalana de mitjans de segle XIX. Un segle en el qual algunes famílies del municipi de Sant Sadurní d’Anoia van començar a investigar una nova tècnica d’elaboració incorporant una segona fermentació espontània a l’ampolla. Així, l’any 1872 es van elaborar en aquest municipi les primeres ampolles de Cava seguint el mètode tradicional.


El Cava, un producte d’extrema qualitat i amb una llarga història i trajectòria darrere. La visita del rei Alfons XIII al Penedès l’any 1904 representa el reconeixement de que els vins escumosos que s’elaboraven eren de qualitat, al mateix temps que reforça l’autoestima i en potència la projecció. D’aquesta manera, mica en mica, l’elaboració dels vins escumosos es va anar consolidant.


La dècada del 1960 va representar l’època d’inici de la gran expansió del Cava cap a l’exterior, que ha seguint creixent fins als nostres dies, amb una presència en més de 120 països de tot el món amb prop de 165 milions d’ampolles venudes per any al mercat internacional.

L’any 1986 s’estableix la reserva de la denominació «cava» als vins escumosos de qualitat elaborats pel mètode tradicional en l’anomenada regió del cava.

Com a pas necessari posterior a la incorporació d’Espanya a la Comunitat Econòmica Europea i al reconeixement del cava com un vi escumós de qualitat produït en una regió determinada, el 1991 es publica el reglament de la Denominació d’Origen Protegida Cava i el seu Consell Regulador.

Amb aquesta denominació oficial, es protegeix i es distingeix a nivell nacional i internacional aquest escumós de qualitat i les seves característiques genuïnes. Així mateix, s’orienta, vigila i controla l’elaboració i qualitat per al Cava, per aquest motiu els productors i elaboradors que s’acullen sota aquesta Denominació d’Origen estan compromesos a mantenir la qualitat més alta possible en els seus Caves que empren el Mètode Tradicional d’elaboració.

D’aquesta forma, el consumidor final pot gaudir amb tranquil·litat d’un escumós de qualitat amb un nivell d’excel·lència constant i delectar-se d’una beguda única, el Cava.

Data d'actualització:  15.04.2021