Denominació d'Origen Catalunya

Denominació d'Origen Catalunya

La superfície inscrita sota la DO Catalunya s’estén per 41.000 ha i 420 termes municipals. Actualment, la DO Cat comercialitza més de 50 milions d’ampolles l’any, representant més del 50% del vi català amb denominació d’origen.

La DO CATALUNYA es va crear l’any 1999 estenent-se per totes les zones on tradicionalment s’havia conreat la vinya: sobreposant-se així a altres denominacions catalanes ja creades i incorporant algunes zones que quedaven excloses de DO i on s’elaboraven vins de gran qualitat.

L’amplitud de la zona de producció es tradueix en un ampli ventall de sòls, climes i varietats de raïm (autòctones i internacionals perfectament adaptades) que faciliten a l’elaborador un marc divers, flexible i creatiu en la concepció dels seus vins.

La DO Catalunya acull vins tradicionals i també de caràcter més innovador amb un mateix denominador comú: la recerca de l’excel·lència.

Dades de contacte

Edifici de l’Estació Enològica
Passeig Sunyer 4-6 1er
43202 Reus
Tel. 977 328 103
premsa@do-catalunya.com
docat.cat

La Denominació d’Origen de Catalunya s’estén pel nord-est de la Península Ibèrica, entre el Mar Mediterrani i els Pirineus. Es troba compresa entre els 40,3º i els 42,5º de Latitud Nord i entre l’1º i els 3,2º de Longitud Est del Meridià de Greenwich.


Aplega 41.426 hectàrees de superfície vitivinícola repartida entre 426 termes municipals de Catalunya, on la vinya s’ha conreat tradicionalment i ha esdevingut un element característic i inherent dels seus paisatges y de la seva cultura. Gràcies a la DO Catalunya, municipis que elaboraven grans vins que no es podien adscriure’s a cap de les denominacions d’origen catalanes, com ara una part important de la comarca de l’Anoia o del Baix Llobregat, poden emparar-se i aconseguir el segell de qualitat i confiança que suposa per al consumidor la certificació de la DO Catalunya.

Els sòls de la DO Catalunya es reparteixen per un territori ampli i divers que es caracteritzen majoritàriament per dipòsits sedimentaris amb predomini de materials calcaris.

El clima que caracteritza la DO Catalunya és el clima mediterrani que consta d’hiverns suaus i plujosos, i estius secs i calorosos, amb mesos més variables a la primavera i tardor. El clima mediterrani compta, a Catalunya, amb algunes variacions a l’interior, que afegeix unes característiques més continentals.
Les precipitacions anuals oscil·len en general, entre els 250 i 800 mm

La DO Catalunya permet l’elaboració de vins amb llibertat, innovació i flexibilitat, ja que disposa d’un ampli ventall de varietats autoritzades. Viticultors i cellers actuen com a agents creadors, adaptant-se amb facilitat a la demanda del consumidor. Les vinyes de la Denominació d’Origen són, per tant, tan diverses com la pròpia DO: hi trobem vinyes joves i vinyes d’entre 80-100 anys en determinades zones. Compta amb trenta-sis varietats de raïm autoritzades entre les que trobem varietats autòctones i varietats foranies, alhora qur lluita pel manteniment de les varietats més tradicionals.

Varietats blanques autoritzades:

Albarinho, Chardonnay, Chenin, Garnatxa Blanca, Gewürztraminer, Macabeu, Malvasia, Malvasia de Sitges, Moscatell (d’Alexandria i de Frontignan), Parellada, Pedro Ximénez, Picapoll Blanc, Riesling, Sauvingnon Blanc, Sumoll blanc, Viognier, Vinyater i Xarel·lo.

Varietats negres autoritzades:

Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Garnatxa Negra, Garnatxa Peluda, Garnatxa Roja (Garnatxa Gris), Garnatxa Tintorera, Merlot, Monastrell, Petit Verdot, Picapoll Negre, Pinot Noir, Samsó (Carinyena), Sumoll, Syrah, Trepat, Ull de llebre, Xarel·lo Vermell i Marselan.

 

 

 

Els vins de la DO Catalunya busquen cercar la màxima expressió de la matèria primera, el raïm, mitjançant la fermentació dels mostos en tines d’acer inoxidable i sota un estricte control de la temperatura. O bé, presentar el bouquet característic del contacte amb la fusta de roure, que a la vegada els enriqueix de complexitat.


Entre la diversitat de vins que es produeixen a la DO Catalunya trobem: vins blancs, rosats i negres; criances, reserves i gran reserves, amb una estada mínima en bota en el cas dels vins negres, de sis, dotze o vint-i-quatre mesos, i un període d’envelliment total del dos, tres ó cinc anys respectivament; vins d’agulla i vins de licor.


Podem trobar-hi cupatges insòlits que responen a les múltiples opcions que ofereix el seu ampli ventall de varietats de raïm autoritzades. Les varietats de conreu tradicional a Catalunya es conjuguen sovint amb les varietats foranies darrerament implantades al nostre territori.

La tradició vitivinícola a Catalunya és més antiga que la seva pròpia història i el vi és un element indispensable de la cultura catalana i mediterrània. Fenicis i romans van introduir el conreu de la vinya i, des d’aleshores, el vi forma part de la nostra vida diària, de la nostra dieta, de la nostra cultura i dels nostres moments de celebració.


Catalunya compta amb unes condicions naturals excepcionals: una gran diversitat de sòls, de microclimes i de condicions orogràfiques, i una situació geogràfica que ha permès aconseguir la varietat, qualitat i continuïtat del seu potencial enològic.

La DO Catalunya es va crear l’any 1999 (Ordre de 22 de juny, DOGC núm. 2922) i el seu objectiu és millorar paulatinament la qualitat dels vins i de les vinyes, fomentant la investigació i l’aplicació de les últimes tecnologies, com a mecanisme necessari per a donar resposta als exigents mercats actuals.


Dels 22 milions d’ampolles comercialitzades l’any 2000 amb el segell de la DO Catalunya, s’ha arribat als 60 milions d’ampolles actuals, esdevenint així la Denominació d’origen catalana que més vins embotella. La DO Catalunya, de fet, representa més del 50% del vi embotellat a Catalunya.


Cada ampolla d’aquesta denominació conté el país en la seva totalitat. I això no és retòrica, sinó la filosofia d’una D.O., que pretén oferir als viticultors un marc més flexible i amb més possibilitats de cupatge en la creació dels seus vins.

Data d'actualització:  15.04.2021