Es tracta d’una mesura estratègica de futur, en el marc de l'estratègia de transició cap a un model de sostenibilitat establert en el Pla Estratègic de l'Alimentació de Catalunya que impulsa el DARP
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat de Catalunya ha convocat els ajuts de minimis per a la utilització de most concentrat rectificat en l’elaboració de vins escumosos de qualitat corresponents a 2021, com publica, avui, el Diari Oficial de al Generalitat de Catalunya (DOGC). L’import total d’aquesta convocatòria és de 300.000 euros, ampliable, i el termini de presentació de sol·licituds és de 15 dies naturals, des de l’endemà de la publicació.
L'objecte d’aquests ajuts és fomentar la sostenibilitat en l'activitat d'elaboració de vins escumosos de qualitat mitjançant l'ús de most concentrat rectificat (MCR) produït amb raïm apte per a l'elaboració de vins escumosos de qualitat d'una Denominació d'Origen Protegida (DOP) per part dels elaboradors d'escumosos de qualitat que tinguin les seves instal·lacions a Catalunya.
Poden ser beneficiàries d'aquests ajuts les persones físiques o jurídiques elaboradores de vins escumosos de qualitat que en el moment de presentar la sol·licitud tinguin ubicades les instal·lacions d'elaboració a Catalunya, i que en el procés d'elaboració de vins escumosos de qualitat utilitzin MCR produït amb most obtingut a partir de raïm que sigui apte per a l'elaboració d'escumosos de qualitat de la DO a què pertany aquest raïm i compleixi el seu plec de condicions. Els beneficiaris han de realitzar la compra del MCR objecte dels ajuts i el seu pagament entre l’1 de gener i el 31 de març de 2021, ambdós inclosos, i justificar-los davant del DARP abans del 29 de maig de 2021.
L'ajut té caràcter de subvenció per a la compra de most concentrat rectificat (MCR) com a ingredient del tiratge i del licor d'expedició utilitzat en l'elaboració de vins escumosos de qualitat amb els esmentats requisits. L'import de l'ajut serà de com a màxim el 65% del cost de compra del MCR, amb una quantia màxima per beneficiri de 100.000 €. I als efectes d'aplicació del percentatge de l'ajut, es tindrà en compte un preu màxim d'adquisició de MCR de 3 €/kg.
El sector dels vins escumosos és molt important a Catalunya. Dues terceres parts de la producció vinícola del país és en forma de vi escumós, sobretot de cava. I una part molt destacable prové de vinyes ecològiques. L'elaboració dels escumosos amb el mètode tradicional es fa a partir del vi base obtingut en una primera fermentació del most. Per a transformar aquest vi base en escumós de qualitat, es realitza una segona fermentació en ampolla que s'inicia amb el tiratge i, finalment, després del degollament s'hi afegeix el licor d'expedició. En aquestes dues operacions, s'utilitza habitualment sucre, en una quantitat variable segons el tipus d'escumós que es vol obtenir. Catalunya no és zona productora de sucre i s'ha d'adquirir a zones llunyanes, especialment en la producció de vi escumós de qualitat ecològic.
La substitució del sucre per most concentrat rectificat (MCR) procedent de zones geogràficament més properes al lloc d'elaboració del vi escumós de qualitat representaria una millora mediambiental molt important, en la línia del foment de la bioeconomia circular i d'una producció més sostenible i de reducció d'emissions de carboni.
Actualment, les institucions europees estan revisant el marc europeu de la Política Agrària Comuna (PAC). La Comunicació de la Comissió Europea al Parlament Europeu adreçada al Consell, al Comitè Econòmic i Social Europeu i al Comitè de les Regions de 20 de maig de 2020 estableix les bases del que ha de ser l'Estratègia ‘De la granja a taula’ per a un sistema alimentari just, saludable i respectuós envers el medi ambient. Per a complir els objectius de reducció de la petjada mediambiental i climàtica del sistema alimentari europeu i el reforç de la resiliència, garantir la seguretat alimentària davant del canvi climàtic i la pèrdua de la biodiversitat, i liderar una transició global cap a una sostenibilitat competitiva, s'hi exposa que s'ha d'aconseguir que l'impacte mediambiental de la cadena alimentària ha de ser neutre o positiu, i que s'ha de vetllar per l'accés de les persones a aliments segurs, nutritius i sostenibles.
Així, mitjançant aquest ajut es vol fomentar l'ús del MCR per part dels elaboradors d'escumosos de qualitat de Catalunya com a ingredient del tiratge i del licor d'expedició, i especialment el procedent de la producció agrària ecològica, ja que a diferència del sucre aquesta és una matèria primera obtinguda del raïm mateix que serveix per a elaborar el vi escumós i que pot procedir de llocs més propers al lloc de la seva elaboració. Això hauria de permetre la reducció de la utilització de sucre que prové de zones llunyanes. Aquesta actuació és coherent amb l'orientació de l'estratègia plantejada per les institucions europees adreçada a obtenir aliments més sostenibles.
Aquest ajut està destinat a promoure i incentivar la utilització del most concentrat rectificat (MCR) obtingut del most de raïm en el tiratge i en el licor d'expedició durant l'elaboració dels vins escumosos de qualitat, en substitució del sucre. Aquesta inciativa va ser una proposta de l’Associació d’Empreses de Cava (AECAVA) en les Cimeres del Cava, que es va estudiar conjuntament amb l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI), i es va incloure en el Pla de Xoc del Govern de la Generalitat de Catalunya per a ajudar el sector vitivinícola. És una mesura estratègica de futur que pot afegir valor al producte, i que impulsa la bioeconomia circular, en el marc de l'estratègia de transició cap a un model de sostenibilitat establert en el Pla Estratègic de l'Alimentació de Catalunya que impulsa el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP).
Les sol·licituds per a participar en la convocatòria pública d'aquests ajuts s'han de presentar per mitjans telemàtics mitjançant la pàgina https://seu.gencat.cat.
Aquests ajuts s'inclouen en el Pla de Xoc del Govern de la Generalitat de Catalunya per a ajudar el sector vitivinícol