Aquesta convocatòria afecta a les onze denominacions d'origen vitivinícoles d'àmbit estrictament català

Amb la publicació dimecress, dia 8 d’abril, al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) de l’ORDRE AAM/68/2015, de 24 de març, s’han convocat les eleccions a vocals dels consells reguladors de les denominacions d’origen protegides (DOP) vitivinícoles de Catalunya.
Aquesta convocatòria electoral de les 11 DOP és conseqüència de la previsió reglamentària prevista en l’article 46 del Decret 474/2004, de 28 de desembre, per la qual es desenvolupa la Llei 15/2002, de 27 de juny, d’ordenació vitivinícola.
Les 11 DOP vitivinícoles són les següents: Alella, Catalunya, Conca de Barberà, Costers del Segre, Empordà, Montsant, Penedès, Pla de Bages, Qualificada Priorat, Tarragona i Terra Alta.
En totes les denominacions d’origen protegides vitivinícoles (DOP) s'escullen deu vocals, a excepció de les DO Penedès i Terra Alta en què s'escullen dotze.
Les eleccions se celebren per escollir els vocals que integren quatre censos:
Cens A: viticultors titulars de parcel·les de vinyes inscrites al Registre de Viticultors i que pertanyen a cooperatives o a alguna SAT.
Cens B: viticultors titulars de parcel·les de vinyes inscrites al Registre de Viticultors no incloses en el cens A.
Cens C: titulars de cellers inscrits als registres del consell regulador i que no figuren inscrits als registres d’envasadors o embotelladors.
Cens D: titulars de cellers inscrits als registres dels consell regulador, excepte els inclosos en el cens C.
Cadascuna de les DOP té la seva Junta Electoral, que consta d’un president titular i un suplent, representats de les organitzacions empresarials, de les professionals i de les Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya; dos membres escollits per sorteig entre els inscrits en els censos A, B, C i D esmentats; el secretari de la DOP corresponent, i amb l’assistència amb veu i sense vot d’un assessor jurídic del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) o de l’INCAVI.
A més de les juntes de cada DOP, existeix també un òrgan superior a aquelles que es denomina Junta Electoral de Catalunya, presidit pel director general de l’INCAVI i amb la presència de representants del DAAM, de les organitzacions empresarials, de les professionals i de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya.