L'objectiu d'aquest segell és donar a conèixer i impulsar la producció de vi amb aquesta varietat de raïm negre autòctona de la comarca
La DO Conca de Barberà va presentar dilluns passat un nou segell que portaran els vins monovarietals de trepat, varietat de raïm negre autòctona d’aquesta comarca. A l’acte de presentació, al qual van assistir prop de 300 persones, els 14 cellers que elaboren vins amb trepat van oferir una trentena de vins que a partir d’ara portaran un adhesiu que simula una empremta dactilar on es llegeix la inscripció “TRE PAT”.
Aquests cellers són: Agrícola de Barberà, Carlania Celler, Castell D’Or, Celler Carles Andreu, Cellers Domenys, Clos Montblanc, Gatzaravins, Mas Foraster, Molí dels Capellans, Rendé Masdéu, Succés Vinícola, Vidbertus, Vinícola de Sarral i Vins de Pedra.
L’objectiu d’aquest distintiu és donar a conèixer i impulsar la varietat autòctona de trepat i animar els altres cellers a crear més productes fets amb aquesta varietat. Amb aquest distintiu, es pretén que el trepat sigui un referent per al consumidor i explicar al món que el TREPAT és un vi que representa fidelment aquesta terra, un clima i un territori peculiars.
El director general de l’INCAVI, Salvador Puig, va participar també a la presentació i va dir que «tothom qui fa vi amb trepat fa el cim, i l’INCAVI ha cregut i apostat sempre per aquesta varietat».
Trepat, caràcter únic
Els excel·lents vins de la Conca de Barberà tenen el seu referent diferenciador en aquesta varietat autòctona de raïm negre: el trepat. Una varietat que proporciona vins delicats, afruitats, frescos amb notes especiades i lleugera graduació alcohòlica. Uns vins per beure en qualsevol ocasió i que transmeten el sentiment més autèntic d'aquesta terra. Viticultors i enòlegs estan coordinant esforços per posicionar els seus productes entre els millors vins tant a nivell nacional com internacional, conjugant artesania i tradició amb innovació.
La iniciativa de crear un distintiu per als vins monovarietals elaborats amb trepat té l’origen en la tradició i cultura de la viticultura en aquest territori d'aquesta varietat que data d’abans de la fil·loxera.
Però va ser a partir del 2004, quan va sortir al mercat el primer vi negre de trepat, que s’ha apostat per reivindicar aquesta varietat. Viticultors i cellers han posat l’accent en la diferenciació respecte altres vins, ressaltant l’especificitat d’un territori i una terra. La prova és que després de 10 anys ja hi ha una vintena de vins monovarietals de trepat vinificats com a negres, 11 referències de rosat i una de blanc. El que suposa que cada cop hi ha registrats més hectolitres de vi trepat qualificats, una xifra que puja cada any.
El trepat és el caràcter únic que diferencia aquesta DO de la resta i a la Conca de Barberà es concentra quasi el 100% de les plantacions d'aquesta varietat de tot l'Estat i del món. Actualment estan registrades unes 1100 hectàrees a la Conca.
El distintiu
Els vins que llueixen aquest distintiu estan subjectes als mateixos procediments de control de la qualitat i de certificació que els “DO Conca de Barberà”. Les exigències específiques també estan recollides en el Plec de Condicions. A més de garantir la composició monovarietal. Tanmateix, i pel que fa l’etiquetatge, és obligatòria la designació de la varietat i lluir el distintiu de garantia específic que expedeix la DO.
La intenció des de la DO és explicar al món que el TREPAT és un vi que representa fidelment aquesta terra, un clima i un territori. I, sobretot, que el trepat sigui un referent per al consumidor.
De moment, hi ha 16 cellers interessats en aplicar el segell als seus vins i tots ja tenen vins reconeguts per poder-ho fer.